Thálie má svého nositele v Hradci

Josef Krofta se svým oceněním Thálie | Foto: MmHK
Josef Krofta se svým oceněním Thálie | Foto: MmHK

Dvacáté udílení divadelních cen Thálie přineslo v letošním roce milé ocenění pro královéhradecké loutkářství a především pro Josefa Kroftu. V sobotu Josef Krofta obdržel cenu Thálie za celoživotní dílo v oblasti loutkového divadla. 

I když se Josef Krofta nemohl dostavit pro cenu osobně, poděkovat prostřednictvím telefonu a vyjádřil svůj dík za to, že divadelníci mezi sebe konečně také vpustili dřevěné herci na sňůrkách. 

Josef Krofta je sice současný náměstek primátora města pro oblast kultury, ale celý svůj život se aktivně věnuje loutkovému divadlu. 

V 60. letech absolvoval obor režie – dramaturgie na Katedře loutkářství v Praze. Vysokoškolský titul však získal až po pádu komunismu v roce 1989. 

Pracoval v Československém rozhlase, jako režisér působil v Malém divadle v Českých Budějovicích a na počátku 70. let začal působit v Divadle Drak v Hradci Králové. 

Krofta je také pedagogem. Na DAMU byl proděkanem, vyučoval i v Norsku anebo ve Francii.  Na počátku 90. let založil na Divadelní fakultě v Praze Katedru alternativního a loutkového divadla. V roce 1993 vytvořil Mezinárodní institut figurativního divadla v Hradci Králové.  

Josef Krofta je historicky první osobnost z loutkářského světa, která obdržela ocenění Thálie. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Hradecké Divadlo Drak sbíralo ceny na mezinárodních festivalech

Inscenace Divadla Drak Šípková Růženka zabodovala v průběhu září na třech mezinárodních divadelních festivalech. Loutkoherec Jan Popela získal cenu za ztvárnění zlé sudičky na 54th International Puppet Theatre Festival – PIF v chorvatském Záhřebu. K té pak následně přidal i…
Čtěte více

Hradecké Divadlo Drak míří se svou groteskovou Šípkovou Růženkou do zahraničí

Maňásková inscenace Divadla Drak Šípková Růženka se v druhé polovině září představí dětskému publiku na dvou mezinárodních festivalech. První zastávkou bude The International Puppet Theatre Festival – PIF v Chorvatské Záhřebu. Zde inscenaci diváci uvidí 22. 9. 2021. Ze Záhřebu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme