Teplofikace odhalila archeologické nálezy

Probíhající teplofikace královéhradeckého Velkého náměstí je doslova žněmi pro archeology. Při pokládání potrubí dělníci odkryly nemalé množství zajímavých předmětů. Píše o tom Hradecký deník.

Jak uvedl Radek Bláha, archeolog z hradeckého Muzea východních Čech, má tento nález pro archeology obrovskou hodnotu. Díky němu se mohou dozvědět mnoho o hradecké historii a o vzniku města. Archeologové nalézají nejčastěji předměty ze 16., ale i ze 14 století. „Nalézáme i velké množství keramických střepů z 13. a 14. století. Jde hlavně o různé kuchyňské nádobí,“   řekl Hradeckému deníku Bláha.
Jelikož archeologové postupují při své práci s dělníky, archeologické práce nijak nenaruší pokládání potrubí. Tyto stavební práce jsou jednou z největších akcí Tepelného hospodářství za posledních pět let a po jejich dokončení bude obyvatelům Velkého náměstí umožněno připojení na nejlevnější a nejekologičtější systém vytápění. „Projekt poběží ve třech letech, kdy bude postupně zasíťováno celé Velké náměstí a přilehlé ulice. Ještě nyní mohou projevit majitelé objektů na náměstí zájem o tento způsob vytápění,“ uvedl obchodní náměstek Jaromír Němec.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme