Tajemník hradeckého magistrátu musí odejít z funkce

Radek Baloun, který působí jako tajemník magistrátu Hradce Králové, bude muset opustit svojí funkci. Vyzval ho k tomu primátor města Otakar Divíšek s tím, že tajemník musí vzejít z konkurzu. Podle neoficiálních informací je ale důvod zřejmě jiný. Informovala o tom Česká televize (ČT).

Oficiální stanovisko radnice je, že se ODS, Volba pro město a další strany dohodly, že tajemník musí vzejít z konkurzu. Podle informací ČT primátorovi vadí skutečnost, že Baloun působí v církvi Jednoty bratrské, která je s magistrátem ve sporu. Jednota bratrská provozuje soukromou církevní školu Sion a žádá omluvu kvůli zprávám, které o ní radnice šíří v tisku. Pastor Jednoty bratrské Denis Doksanský uvedl, že ho Divíšek označil za psychicky nemocného a ať se nechá vyšetřit. Divíšek však toto odmítá. "Já jsem nikoho na psychiatrii neposílal" uvedl. Tajemník Baloun však pravdivost potvrdil a vzkaz vyřídil. Po zveřejnění vzkazu primátor tajemníka vyzval, aby odstoupil. Vzhledem k Balounově angažovanosti v církvi - Sion navštěvuje též jeho syn - má primátor podezření, že na radnici přijal i další příznivce Jednoty bratrské. Baloun toto okomentoval slovy, že vyčítat náboženské vyznání je silné kafe. Jak sdělila Česká televize, primátor odvolání tajemníka radnice tají a nevědí o něm zastupitelé ani mluvčí. "Vedení radnice chtělo načasovat vydání této zprávy lépe" uvedl mluvčí magistrátu Václav Svoboda.
V listopadovém čísle městského zpravodaje Radnice byl otištěn článek o žádosti ZŠ Sion o zvýšení finanční podpory města. To zřejmě celý problém rozpoutalo. Ve zpravodaji se uvádí, že primátor Hradce Králové obdržel 203 dopisů, ve kterých si rodiče soukromé základní školy Sion dožadují větší podpory města pro tuto školu. Podle  Václava Svobody však město za poslední dva roky poskytlo Základní škole Sion krom dalších četných výhod také 4 000 000 korun, proto je touto iniciativou velmi překvapeno. "Cítíme poškozeni nařčeními, která Denis Doksanský šíří na adresu města v médiích i mezi rodiči žáků Sionu. Protože se domníváme, že jde v tomto případě o účelovou manipulaci se skutečností, motivovanou navíc soukromými zájmy jednotlivce, který neváhá zneužít dobré jméno Jednoty bratrské i dobrou vůli rodičů a příznivců školy, zvažujeme podání oficiální stížnosti na tuto osobu k rukám nejvyšších představitelů Jednoty bratrské," říká primátor města Otakar Divíšek. Z 203 dopisů, které královéhradecký magistrát zatím obdržel, jich je 201 zcela identických a liší se jen podpisy.
Třicet podepsaných navíc ani nemá na území Hradce Králové trvalé bydliště.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.2.2013 15:43
Bukač (neregistrovaný)
Sion
Plně souhlasím s vyjádřením pana Divíška a mému tvrzení máme trpkou osobní zkušenost s představiteli Sionu. I my jsme psali stížnost biskupovi Jednoty Bratrské ohledně stížnosti na chování lidí v této církevní škole.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme