Štítky: | Knihovna města | Havlova lavička |

Svou Havlovu lavičku má od soboty i Hradec Králové

Havlova lavička v Hradci Králové
Havlova lavička v Hradci Králové | autor: Robert Průcha

Havlovu lavičku má už i Hradec Králové. Svého slavnostního představení veřejnosti se dočkala v sobotu dopoledne. Stojí před královéhradeckou městskou knihovnou a odhalena byla den před nedožitými 78. narozeninami dramatika a bývalého českého prezidenta Václava Havla. 

Hradec se tak stal šestým městem ve světě, které si takto připomíná osobnost a především Havlovy demokratické ideály.

U slavnostního aktu kromě domácích asistovali a na svého přítele vzpomínali také blízcí Václava Havla. V Hradci se tak objevil na příklad Karel Schwarzenberg, Bořek Šípek anebo Havlův téměř osobní režisér Andrej Krob.

Lavička Václava Havla, anglicky Havel's Place, je pamětním místem věnovaným významnému světovému dramatikovi a samozřejmě také bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. „S touto myšlenkou přišel český velvyslanec ve Spojených státech amerických Petr Gandalovič. Oslovil světoznámého architekta, designera a přítele Václava Havla, Bořka Šípka s žádostí, aby vytvořil veřejné umělecké dílo, inspirované osobou a demokratickými ideály zesnulého prezidenta,“ popsala ideu Havlovy lavičky Vladislava Svobodová z královéhradecké městské knihovny.

Havlova lavička má spojovat a vést k dialogu

Design kovových zahradních křesílek, spojených s kulatým stolem a ozdobený skleněnými srdíčky a lístky doprovází i český národní strom – lípa, která stolem prorůstá. Spojení má symbolizovat demokratickou otevřenost k dialogu.

Spojení knihovna a Václav Havel mi přijde jako logické. Městská knihovna navíc nabízí velmi bohatý program, funguje jako místo vzdělávání, navštěvuje ji hodně lidí,“ vysvětlil výběr umístění lavičky náměstek primátora Josef Krofta.

Na odhalení se přijel podívat K. Scharzenberg i autor lavičky Bořek Šípek

„Mezi hosty byli především osobní přátelé Václava Havla. Dorazil Karel Schwarzenberg, bývalý ministr zahraničních věcí Ivo Mathé anebo Havlův dvorní režisér Andrej Krob,“ vyjmenovala mluvčí knihovny Svobodová.

Z hradeckých hostů se objevili odstoupivší ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman, dlouholetý úspěšný ředitel knihovny Jan Pěta a jeho nástupkyně Barbora Čižinská a jako zástupce akademické obce Pavla Dočekalová z Univerzity Hradec Králové.

Hradec je v Čechách třetím a ve světě šestým místem pro lavičku V. Havla

Hradec Králové je třetím městem v České republice, po Praze a Českých Budějovicích, a šestým městem ve světě, které si tímto způsobem připomíná Havlův odkaz. Ne všichni Hradečané však z myšlenky, ale především z ceny, za dílo byli nadšení. Na Facebookovém profilu HradecKrálové.cz se u článku, který poprvé hovořil o myšlence umístění lavičky ve východočeské metropoli, objevilo mnoho hlasů proti. Ostrou debatu vyvolala především cena 300 tisíc korun.

Zda to jsou „vyhozené“ peníze ukáže až čas. Místo s připomínkou památky V. Havla je totiž v ostatních světových i českých městech častým cílem turistů. Jak tomu bude v Hradci Králové?

Historie lavičky Václava Havla

První Havlovo místo bylo vytvořeno a slavnostně odhaleno 3. října 2013 na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu D.C. Slavnostního ceremoniálu se jako patronky místa zúčastnily Dagmar Havlová a Madeleine Albrightová.

10. prosince 2013 u příležitosti Světového dne lidských práv byla Havlova lavička instalována v prvním evropském městě, v irském Dublinu.

V únoru 2014 ho následovala španělská Barcelona.

V České republice byla první, celkově čtvrtá, lavička odhalena 1. května na Maltézském náměstí v Praze, Havlově rodném městě. Pátá Havlova lavička byla odhalena 11. června v areálu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

autor: Robert Průcha
autor: Robert Průcha
autor: Robert Průcha
autor: Robert Průcha
autor: Robert Průcha
autor: Robert Průcha
autor: Robert Průcha
autor: hradeckralove.cz | R. Průcha
autor: hradeckralove.cz | R. Průcha
autor: hradeckralove.cz | R. Průcha

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
23.5.2016 16:30
Tomáš Fuk (neregistrovaný)
lavička
Vyhozené peníze, na vzpomínku rozpadu a vytunelování Česka.
24.5.2016 11:05
Honza (neregistrovaný)
RE: lavička
O rozpadu Ceska nevim, vyhozene penize vidim jinde, nezli u lavicky, ktera ma symbolizovat zatim nejvetsi osobnost po roce 1989.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Lavička Václava Havla je zpět. Zdobí ji srdce a ulity. Hlídají ji kamery

Lavička Václava Havla se opět vrátila na své místo před kvárnu městské knihovny v Hradci Králové. Začátkem června ji radnice nechala odvézt na obnovu povrchových nátěrů. Nyní se po renovaci vrátila. Na rozdíl od její původní podoby jí nyní chybí čtveřice ozdobných prvků – dvou…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme