Štítky: | most | Svinary |

Svinarský most dnes začali rozebírat stavebníci

Most ve Svinarech už se bourá.
Most ve Svinarech už se bourá. | autor: KÚ Královéhradeckého kraje

Svinarský most, který je již téměř půl druhého roku uzavřen pro veškerou automobilovou dopravu, v pátek začali rozebírat pracovníci stavební firmy. Demontáž by měla trvat do neděle. Chodci se na druhý břeh Orlice dostanou po provizorní lávce, která byla zprovozněna před několika dny. Na lávku byly také přeloženy inženýrské sítě.

V polovině tohoto měsíce se začne stavět nový most v hodnotě přes 78 milionů korun. Zprovozněn by mohl být za příznivých klimatických podmínek už letos, zcela dokončen pak bude v příštím roce.

„Je to další významný moment v naší snaze obnovit v této části Hradce Králové dopravní spojení a oproti minulosti ho výrazně zkvalitnit. Uděláme všechno proto, aby se po novém mostě mohlo jezdit ještě v tomto roce,“ uvedl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

„Tato stavba má velký význam pro celou širší oblast, protože ve zhruba dvanáctikilometrovém úseku řeky Orlice se nenachází žádný jiný most pro silniční dopravu. Jsem přesvědčen, že dodavatel stavby dodrží plánovaný harmonogram a stavbu předá včas,“ potvrdil hejtman Jiří Štěpán.

Během demontáže bude jedno pole mostu rozděleno na dva díly, které budou ponechány poblíž mostu podle požadavků města. Druhé pole mostu bude odvezeno. Následně budou rozebrány pískovcové opěry. Provede se hlubinná pilotáž pro založení nových opěr. Následně se provede pažení a výkopy pro vybetonování opěr. Následovat bude sestavení podpěrné skruže a bednění nosné konstrukce, osazení patních dílců ocelových oblouků, kotevních přípravků závěsů, betonářské a předpínací výztuže a betonáž nosné konstrukce. Poté bude možné předpínání nosné konstrukce a sestavení zbývajících dílců ocelových oblouků a montáž ocelových závěsů. Po provedení dokončovacích prací na mostě a pod mostem bude možné most uvést do provozu.

Nový most bude jednopólový bez střední opěry, což bude mít příznivý vliv na průtok Orlice. Při povodních totiž nebude docházet k zátarase před středním pilířem. Nejnižší bod nosné konstrukce je 1,13 m nad hladinou stoleté vody. Nový most s mostovkou z předpjatého betonu zavěšenou na ocelovém oblouku bude proveden v délce nosné konstrukce 76,80 m, šířka mostu bude 12,85 m. Most převádí krajskou komunikaci III. třídy č. 3082, šířka dvoupruhové vozovky bude 7 m a průchozího prostoru bude 2,5 m. Z důvodu tvaru křižovatky silnice III/3082 s ulicí Podhůrskou bude daným úsekem omezena doprava těžkých nákladních vozidel s délkou přes 10 m s výjimkou autobusů MHD.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Pražský most čeká velká údržba. Provoz na něm bude omezen

Na začátku příštího týdne začnou přípravné práce na opravu a údržbu Pražského mostu v centru Hradce Králové. Zhotovitel na místě provede obnovu protikorozní ochrany, montáž nových sítí proti ptactvu a opravu chodníků. Během prací, které stavbaři dokončí do konce července, bude…
Čtěte více

Ze Svinar do Bělče už bude silnice hotová. Řidiče však v místě čeká další omezení

V sobotu se otevře opravený úsek silnice ze Svinar do Bělče nad Orlicí. Celková rekonstrukce silnice, která byla v bídném stavu, trvala tři a půl měsíce. Řidiči ale musí počítat s tím, že v úseku budou probíhat dokončovací práce. Je třeba se obrnit trpělivostí, protože je možné,…
Čtěte více

Přes Klapák už se dá opět přecházet

Před půlrokem zahájily Technické služby Hradec Králové rozsáhlou opravu mostu Bailey Bridge, který spojuje části Malšovice a Slezské Předměstí. Během této doby došlo k nové antikorozní úpravě konstrukce, sanaci opěr i výměně osvětlení, což vyšlo na téměř 19,2 milionu korun bez…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme