Štítky: | Kultura | Pozvánka |

Svatomartinský víkend se blíží

Sv. Martin přijede v neděli i do Hradce | Zdroj: Wikipedia
Sv. Martin přijede v neděli i do Hradce | Zdroj: Wikipedia

Blíží se svátek svatého Martina, který v neděli přijede i do Hradce Králové pod Bílou věž. Jen doufejme, že si pověstného bílého koně zapomene a nepotká nás žádná sněhová kalamita. Tento víkend se Hradec také může pochlubit svou prestižní taneční soutěží Hradec Králové Open 2012, která přitáhne pozornost na taneční parket na Střelnici.

Martinské trhy

Letošní svátek svatého Martina už v sobotu předznamenají Martinské trhy, které pořádá zdejší Hradecká a kulturní vzdělávací společnost. „Do Hradce se v sobotu 10. listopadu sjedou řemeslníci z měst, obcí a vísek celé naší krásné vlasti, aby ve všech prostorách Adalbertina a přilehlého parkoviště od 9 do 16 hodin předvedli výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel včetně vánočního zvykosloví,“ zve všechny Hradečany Petr Švihlík z Adalbertina.

Výběr slibuje opravdu veliký. Návštěvníci trhů mohou zakoupit výrobky lidové a tradiční tvorby, ale i si pochutnat. Jak uvedla Jaroslava Vajrauchová z pořádající společnosti, zajímavostí budou jistě také výrobky z rakytníku a brusinek. Do této chvíle se organizátorům akce přihlásila více než stovka prodejců z Čech a Moravy.

Při příležitosti trhů bude mít otevřené dveře i Klub lidové tvorby. „V Bílém salonu Adalbertina se děti i dospělí mohou naučit vyrábět vánoční ozdoby z papíru, drátků a dalších materiálů nebo se seznámit s vánočním zvykoslovím,“ doplnil Petr Švihlík.

Standardní a latinské tance na Střelnici

Jedna z nejprestižnějších tanečních soutěží v České republice, ale i v Evropě, letos slaví už své 24. pokračování. Porotci z Česka, Španělska, Polska, Ruska anebo Běloruska budou hodnotit na 227 přihlášených tanečních párů. „Za dobu pořádání této soutěže jsme do Hradce Králové přivedli na mezinárodní taneční klání účastníky z více než 65 zemí světa,“ potvrzují prestiž soutěže organizátoři.

Do Kongresové haly kulturního domu Střelnice na Dukelské ulici zavítejte v sobotu na dospělé, mládežnické a seniorské páry. V nedělil bude program patřit juniorům a v závěru pak seniorům. Vstupné pro dospělého diváka na den čítá 200 korun, pro děti pak polovinu.

Svatý Martin míří pod Bílou věž

Nedělním vyvrcholením svatomartinského víkendu bude příjezd svatého Martina. Očekáván je o půl čtvrté pod Bílou věží. „Už od tří hodin zde mohou Hradečané vidět oficiální start zimní sezóny. Přítomným zazpívá Český chlapecký sbor, ve stáncích budou k prodeji i ochutnávce svatomartinské rohlíčky a svatomartinské víno a mnoho dalších tradičních lahůdek i adventních inspirací,“ popsala již tradiční královéhradeckou akci Magdalena Vlčková, mluvčí zdejší radnice.

Ve čtvrt na pět se v kapli svatého Klimenta představí žáci ze Základní umělecké školy Na Střezině. „Všichni mohou zavítat nejen sem, ale i na Bílou věž či do katedrály sv. Ducha. Všechny tyto objekty budou zvát k prohlídkám až do páté hodiny večerní,“ doplnila mluvčí radnice.

Součástí programu budou i ukázky kovářského řemesla a pro zahřátí bude k dispozici také teplá medovina pro velké návštěvníky a horká čokoláda pro ty menší. „Děti, které nesou křestní jméno Martin či Martina, se mohou svézt na bílém koni,“ lákají ještě organizátoři.

O svatém Martinovi

Leganda o svatém Martinovi, praví, že to byl původně římský voják, který se narodil v dnešním Maďarsku. Dlouho působil v armádě, ale vždy ho přitahovalo křesťasntví. Později se stal dokonce biskupem, žil však vždy skromně a je považován za patrona žebráků.

V českých zemích se svátek svatého Martina slavil s četnými tradicemi. Na mnoha místech se konaly poutě, sv. Martin byl totiž patronem koní. Hojně se pořádala martinská posvícení. Svatý Martin je také patronem vinařů a tak se k tomuto dni váže i slavnost nového vína. A proč se na jeho svátek peče husa? Jedna z legend říká, že ho při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme