Svačinky za „lidovku“ školám nabízí hendikepovaní

Sociální podnikání má mnohé výhody i pro zákazníky bistra | Foto: Bistro U Dvou přátel
Sociální podnikání má mnohé výhody i pro zákazníky bistra | Foto: Bistro U Dvou přátel

Do Hradce Králové se opět vrací myšlenka donášky hotových svačinek až do školních lavic. S touto ideou přichází Bistro U Dvou přátel, které, ač je sociálním projektem, se snaží novými nápady udržet v bistru pracovní místa pro své zaměstnance. Ti jsou z velké části mentálně hendikepovaní. 

Novým nápadem, tedy donáškou jídel do škol, chtějí nadšenci z bistra vytvořit další pracovní místa pro ty, kteří práci hledají jen velmi těžko. 

Chcete-li podpořit dobrou věc a ještě se dobře najíst, zavítejte do bistra na Pivovarském náměstí u Krajského úřadu. Tak zvaný sociální podnik, na jehož myšlence Bistro U Dvou přítel vzniklo, zaměstnává lidi s mentálním postižením. „Cílem projektu je vybudování a provoz sociálního podniku - bistra s návaznou donáškovou službou po Hradci Králové,“ popisují pracovníci z Bitra u Dvou přátel. 

Bistro však přichází se zcela novou službou – chce donášet jídlo školákům až do jejich lavic. V současné chvíli mají pracovníci bistra navázanou spolupráci se čtyřmi královéhradeckými základními školami a s Biskupským gymnáziem. Jejich ředitelé i rodiče dětí svačinky vítají, ale pracovníci bistra chtějí spolupráci ještě více rozšířit a hodlají oslovovat i firmy. 

Podle Hany Šimáčkové, vedoucí bistra, mají výrobní kapacitu až pěti set kusů svačinek denně. Na jídelním lístku a denním menu strávníci najdou čerstvá jídla, při jejichž přípravě se klade důraz na regionální původ, pravidla zdravé výživy a dokonce i na ekologii. Svačiny bistro nabízí nejen školám, ale také firmám a jejich doručení zajistí pracovníci prostřednictvím ručních vozíků, tedy ekologicky. 

Hodnota jedné takové svačiny začíná na 15 korunách a v nabídce najdete obložené housky, sendviče, bagety, ale také jogurty a saláty. Kromě příznivé ceny a dobrého pocitu z podpory správné věci, mnohé může potěšit způsob objednávání. Svačiny lze totiž zajistit v e-shopu, který má Bistro U Dvou přátel na svém webu. 

Provoz bistra ale nelze utáhnout jenom z prodeje připravovaných jídel anebo z donáškové služby, je proto podpořen také z Evropského sociálního fondu.    

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme