Sucho sužuje příměstské lesy, hrozí i požáry

Ilustrační foto | Pixmac
Ilustrační foto | Pixmac

Výrazné sucho, které trápí posledních několik týdnů celou republiku, začalo trápit i královéhradecké městské lesy. Ještě před měsícem se ale kvůli vydatným dešťům lesy kolem Hradce Králové potýkaly s podmáčeným povrchem a zaplavenými komunikacemi kolem rybníků Výskyt a Šanovec.

Nyní, o měsíc později, lesy naopak ohrožuje sucho. Pracovníci lesů proto varují: Návštěvníci musí dbát bezpečnosti, být obezřetní a vyvarovat se jakékoliv manipulace s otevřeným ohněm. 

Obyčejné odhození nedopalku cigarety v lesích může mít v těchto dnech fatální následky. Právě s ohledem na tuto skutečnost by měli být návštěvníci, cyklisté či chodci v lesích obezřetní.

Zvýšená pozornost je na místě i v lokalitách, kde jsou krytá ohniště, na kterých je rozdělávání ohňů povoleno. „Stačí jiskra, která nedopatřením přeskočí na suchou trávu v blízkosti tohoto altánu a je to velký problém. Už sám o sobě průjezd hasičů lesními cestami, které procházejí rekonstrukcí, by byl k požáru velice složitý a trval by déle,“ upozorňuje na možné následky ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Městské lesy žádají o dodržování pravidel

Zejména je potřeba respektovat obecný zákaz kouření v lesním porostu, který platí na území celé republiky. Rozdělávání ohňů je povoleno pouze na místech k tomu určených, v krytých speciálně postavených ohništích, ale i tam je třeba mít na paměti, že lehkovážné neopatrné jednání může mít nepříjemné následky.

Výstraha před požáry platí od neděle do odvolání

Nebezpečí požárů hrozí na celém území České republiky, výstražnou informaci vydal Český hydrometeorologický ústav už v neděli 21. července a platí až do odvolání.

Minulé tři týdny byly velmi suché a zatím hrozí pouze nízký stupeň nebezpečí. "Ten poslední, právě končicí 29. týden v roce, bude dokonce nejsušší minimálně za posledních 60 let. S ohledem na skutečnost, že v nastávajícím týdnu neočekáváme výraznější srážky, zapíše se čtyř týdenní období od 1. do 28. července do statistik jako jedno z nejméně srážkových období minimálně od roku 1951," uvádí ve své dlouhodobé předpovědi Český hydrometeorologický ústav. 

Aktuální počasí pro Hradec Králové sledujte na našich webových stránkách v sekci Počasí Hradec Králové

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme