Štítky: | Univerzita | UHK |

Studenti univerzity připomenou výročí upálení Jana Palacha

Jan Palach | Foto z jeho studentského průkazu | Zdroj: Wikipedie
Jan Palach | Foto z jeho studentského průkazu | Zdroj: Wikipedie

Studenti historie na Univerzitě Hradec Králové se rozhodli připomenout si v předvečer 45. výročí sebeupálení Jana Palacha tryznu, kterou v roce 1969 zorganizovali jejich předchůdci na tehdejší Pedagogické fakultě v Hradci Králové. Ve středu 15. ledna v půl sedmé večer se proto sejdou na náměstí Svobody a kromě svých kolegů uvítají také ostatní zájemce z řad veřejnosti.

Jan Palach byl studentem historie a politické ekonomie. Na protest proti utlačování svobod a vpádu armád Varšavské smlouvy spolu se Sovětským svazem do tehdejšího Československa se sám zapálil a pokusil se tak o demonstrativní sebevraždu. Stalo se tak 16. ledna 1969. Jan Palach na následky popálenin o několik dnů později zemřel ve věku pouhých 20 let. Jeho příkladu následovalo a o sebevraždu se pokusilo dalších 26 lidí, z čehož sedm zemřelo.

„Myslíme, že výročí tohoto činu by mělo být připomenuto se všemi jeho příčinami i následky. V lednu 1969 se do víru událostí zapojili také studenti Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Stejně jako oni bychom rádi položili fotografii Jana Palacha k soše sfingy u budovy fakulty a řekli několik slov k uctění památky člověka, jenž položil pro svobodu svého národa oběť nejvyšší,“ objasnil záměr studentského setkání Pavel Žalský, který kromě toho, že je jeden z organizátorů akce a studentem třetího ročníku Pedagogické fakulty, je také členem Studentského historického klubu univerzity.

Setkání studentů i veřejnosti k uctění památky Jana Palacha se v Hradci Králové uskuteční ve středu 15. ledna od půl sedmé večer před Pedagogickou fakultou Univerzity Hradec Králové na náměstí Svobody.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více

Tým z hradecké univerzity tiskne na 3D tiskárně robota, soutěží o 10 milionů dolarů

Tým z Univerzity Hradec Králové soutěží jako jediný z Česka o 10 milionů amerických dolarů s prototypem robota, pracovně pojmenovaného FIM Bot. V prosinci 2019 se tým z Fakulty informatiky a managementu (FIM) kvalifikoval mezi 77 nejlepších týmů z 19 zemí světa.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme