Studenti gymnázia J. K. Tyla se opět učí v historické budově od Gočára

Budova Gymnázia J. K. Tyla | Foto: V. Volejníková
Budova Gymnázia J. K. Tyla | Foto: V. Volejníková

Historická budova královéhradeckého Gymnázia J. K. Tyla opět po rozsáhlé rekonstrukci slouží svému původnímu účelu. Studenti a učitelé se do Gočárovy stavby na Tylově nábřeží v Hradci Králové, která pochází z druhé poloviny 20. let minulého století, vrátili v pondělí 10. března.

Šest stovek gymnazistů se více než dva roky učilo v bývalém ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě. Opravy gymnazijní budovy vyšly na bez mála 100 milionů korun. 

Po letošních jarních prázdninách se kompletní osazenstvo Gymnázia J. K. Tyla opět vrátilo do Gočárovy funkcionalistické budovy, kterou nechal Královéhradecký kraj zrekonstruovat. „S rekonstrukcí se začalo v červnu 2012, práce finišovaly letos v lednu,“ připomněl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. 

Kraj coby hlavní investor zaplatil 31,7 milionů korun, 3,3 miliony korun hradila stavební firma Prima, 64,5 milionů korun přispěla Evropská unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Severovýchod. Stavba vyšla na 99,5 milionů korun.

Úpravy se netýkaly jen budovy a vstupního schodiště, ale také tělocvičny, sportovišť a odpočinkových ploch. „Stavba nebyla bezproblémová, ale s tím jsme počítali. Oproti původnímu plánu se například měnily dřevěné podlahy. Na parkety, které jsme chtěli znovu použít, byl nalepen asfalt a další vrstva parket. Nakonec jsou ve třídách parkety nové,“ zmínil jednu ze změn radní pro investice Josef Dvořák.  

„Ve škole je také nový nábytek a pořizujeme audiovizuální techniku,“ doplnil ředitel školy Robert Novák. To vše za 8,5 milionů korun, nad rámec evropského projektu. 

Budova od architekta Gočára z roku 1924 | Foto: V. Volejníková Budova od architekta Gočára z roku 1924 | Foto: V. Volejníková
Budova Gymnázia J. K. Tyla | Foto: V. Volejníková Budova Gymnázia J. K. Tyla | Foto: V. Volejníková
Otevření po rekonstrukci | Foto: Královéhradecký kraj Otevření po rekonstrukci | Foto: Královéhradecký kraj
Otevření po rekonstrukci | Foto: Královéhradecký kraj Otevření po rekonstrukci | Foto: Královéhradecký kraj

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Podloubí na Velkém náměstí by se mělo začít opravovat v příštím roce

Opravami podloubí, ulic V Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. by měla začít revitalizace Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Vedení radnice má připravený nový plán oprav této části historického centra a nyní má k dispozici revizi a doplnění studie…
Čtěte více

Historická budova střední školy v Ruseku má novou střechu. Začala tak její celková rekonstrukce

Historická budova, kde sídlí Střední škola vizuální tvorby - dříve Floristická škola, má zbrusu novou střechu. Jde o první ze čtyř etap celkové rekonstrukce budovy. Správa nemovitostí Hradec Králové, která spravuje tento objekt, zahájila modernizaci budovy v červnu tohoto roku.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme