Štítky: | zeleň | Orlice |

Stromy u Orlice se kácet nebudou, prozatím

Iniciátoři z hnutí Nechceme holé břehy při svých protestech | Zdroj: FB profil hnutí
Iniciátoři z hnutí Nechceme holé břehy při svých protestech | Zdroj: FB profil hnutí

Na podzim minulého roku se rozhořela debata kolem možného pokácení aleje na břehu Orlice v Hradci Králové. Některé stromy zde totiž byly barevně označeny a vypadalo to jako před kácením. Prakticky ihned po upozornění na problém se začala podepisovat petice proti vymýcení stoletých porostů. Povodí Labe, které zmíněnou lokalitu Přírodního parku Orlice spravuje a téměř tři stovky vzrostlých stromů opravdu označilo, však zprávu od začátku dementovalo. Podle vedení společnosti šlo pouze o tipování zásahu do stromů na břehu Orlice. I přes toto ubezpečení zůstali někteří hradečtí obyvatelé ve střehu, začaly se podnikat i protestní akce a dnes je pod peticí připojeno více něž 11 tisíc podpisů. 

Včera některá média informovala o tom, že mezi iniciátory petice a protestních akcí a mezi státním podnikem Povodí Labe zavládlo příměří a kácet se nebude. Tedy – konkrétně k zemi nepůjdou zdravé stromy, ale pouze ty, které jsou nemocné, mohly by ohrožovat veřejnost nebo by jejich případné vyvrácení mohlo protrhnout protipovodňové hráze a ohrozit tak město.

K případnému kácení porostů na břehu Orlice se vyjádřil i ministr zemědělství Marian Jurečka. „Co se týká státního podniku Povodí Labe, provádí nyní mapování porostů s cílem vypracovat evidenci stromů jako podklad k vypracování koncepce břehových porostů, přičemž označení stromu barvou znamená, že bylo provedeno mapování, nikoli že označený strom bude s jistotou pokácen,“ znělo v odpovědi ministra Jurečky hradeckým iniciátorům z hnutí Nechceme holé břehy. Kompletní odpověď ministra zemědělství si můžete přečíst zde.

Právě zmíněné barevné označení upozornilo na to, že se u Orlice něco děje. Více se dočtete také v článku Má skutečně padnout 300 stromů na břehu Orlice?

Další postup, a tedy i to, které stromy půjdou k zemi, se ukáže až v červnu, kdy se sejdou zástupci Povodí Labe a královéhradeckého magistrátu. Tehdy by už měla být dokončena studie s názvem „Orlice - Hradec Králové, Inventarizace břehového porostu“ a kompletace všech dostupných podkladů a mělo by tedy být jasné, které stromy bude nutné odstranit a které zůstanou stát. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.4.2014 22:37
Pavel Formelák (neregistrovaný)
Náhradní výsadba
A je také navržena náhradní výsadba za stromy, které se budou kácet? Samozřejmě myslím výsadbu na původní místa, ne úplně někde jinde. Děkuji

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Nová loděnice na břehu Orlice by se mohla začít stavět už v létě

Hradečtí vodáci se mohou pomalu těšit na novou loděnici na břehu řeky Orlice, která by měla nahradit tu stávající. Radní města včera projednali výsledek výběrového řízení na zhotovitele stavby s nabídkovou cenou necelých dvacet milionů korun bez DPH. Pokud zastupitelé vybraného…
Čtěte více

Most Bailey Brigde na Slezském Předměstí čeká generální oprava

Na příští rok plánují Technické služby Hradec Králové generální opravu železného mostu Bailey Bridge, který spojuje Slezské Předměstí s Malšovicemi. Most, kterému místní přezdívají Klapák, dostane novou antikorozní úpravu, sanovány budou opěry. Hradec Králové na opravy…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme