Stromořadí v Lipkách omládne

Letité stromořadí vzrostlých lip čeká zásadní omlazení. Stromy, které daly jméno celé lokalitě, už nejsou vinou stáří v dobré kondici a začínají ohrožovat nejen pěší, ale i zaparkovaná auta. Po chodníku pod nimi chodí od přilehlých škol stovky dětí a pád suché větve by mohl znamenat katastrofu.

Obnovy se ale současně se stromořadím dočká i celá ulice od Nám. Svobody až po II. silniční okruh. První práce už začaly. Týkat se nyní budou především středového chodníku. Jak řekl Hradeckému deníku Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradce Králové, hotovo by mělo být do konce roku, nejpozději do jara. Další práce by měly postupovat směrem od Náměstí Svobody. Rozpukaný chodník nahradí nový povrch, který bude sloužit nejen pěším, ale v oddělené části také cyklistům. Výměny se dočkají i lavičky a odpadkové koše.
Největší práci ale budou mít odborníci se vzrostlou alejí. Většina starých stromů už budou muset nahradit novými. „Důvody jsou především bezpečnostní, protože staré stromořadí ohrožuje okolí. Vlivem padání větví nebo celých stromů zde dochází ke škodám na zaparkovaných vozidlech,“ vysvětlil Deníku vedoucí správy městské zeleně hradeckých technických služeb Daniel Jeřábek. Nová výsadba by také měla zaplnit mezery po už dříve pokácených stromech. „Naší snahou je, abychom zde mladé stromy vysadili na podzim, což je nejvhodnější období,“ řekl Hradeckému deníku Daniel Jeřábek. Podle něj jsou pro tuto lokalitu připraveny dva druhy lip - evropské a velkolisté. Stromy mají mít vzpřímený růst, aby se v budoucnu snížilo riziko pádu větví.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme