Stříbrný rybník by měla vyčistit bakterie

Stříbrný rybník v Hradci Králové, který je jediným koupalištěm ve stotisícovém městě, by měla pomoci vyčistit od bahna bakterie. Vyčištění rybníku hradecké radnici zdarma nabídla pražská firma G-servis, která by na přírodním koupališti chtěla ověřit účinnost speciálního biologického přípravku. Uvedly to dnešní Deníky Bohemia v příloze pro okres Hradec Králové.

Přípravek údajně dokáže vodní nádrže odbahnit přírodní cestou bez nutnosti vypouštění vody nebo odbagrování. Funguje na přírodním principu - do sedimentu usazeného na dně koupaliště se zanesou vybrané bakteriální kmeny, které urychlují rozklad biologických materiálů. Místo bahna na dně zůstane mineralizovaný zbytek podobný písku. "Pro město to je zajímavá nabídka, zvlášť když původně zamýšlené odbahnění mechanickou cestou zatím ztroskotalo," řekla náměstkyně primátora Pavla Finfrlová. Dodala, že firma po městu chce pouze umožnění aplikace látky a o ostatní se postará sama.

Nejvhodnější doba pro použití přípravku je časné jaro nebo podzim. Pokud by se tedy vše stihlo rychle vyřídit, měli by lidé v Hradci Králové naději na čistší vodu v koupališti ještě v letošním létě, uvedly Deníky Bohemia.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.2.2005 08:58
Mgr. T. Kopecký (neregistrovaný)
Není to hazard s přírodou?
Vážení,
zdarma věci jsou lákavé! Nejsem demagog, abych litoval každý organismus ekosystému bentosu Stříbrního rynbníka, je to sice přírodní, ale nakonec koupaliště. Mechanická cesta je drahá, ale lokálně ohraničená. Zajímalo by mě, jestli si firma a příslušní úředníci uvědomují provázanost a citlivost prostoru v kterém chtějí bio-experimentovat. Stříbrný rybník je spojen Stříbrným potokem proti proudu s mnoha přírodními lokalitami Novohradeckých lesů, často chráněnými a potok vtéká do Orlice v celorepublikově unikátním Přírodním parku Orlice. Nepředpokládám, že zainteresovaní neumí číst v mapě okolí, ale dala firma garance, že se organismus nerozšíří mimo areál "experimentu"!! Vše co je přírodní, není vždy bezpečné, vzhledem k tomu, že znalosti vztahů v ekosystémech jsou na počátku zkoumání. Zejména postihnout riziko nebezpečí mutace bakterií, organismů, které vytvoří novou generaci v řádu desítek minut je, myslím si, úkol přinejmenším nesnadný. Katastrofický scénář zmineralizovaného bahna v povodí Orlice a tím významné porušení ekosystému není nereálný. Neměli bychom rizikům předcházet?
Doufám, že dostanu odpověď na otázky:
1) Mají příslušné bakterie ošetřenou dobu životnosti?
2) Jak je zabráněno průniku bakterií do okolí? Hrozí porušení zákona č. 114/1992 o ochraně přírody a krajiny!
25.2.2005 12:22
bakterie (neregistrovaný)
tady nedostanete odpoved na zadne otazky. musite jinam.
26.2.2005 15:10
jája (neregistrovaný)
bakterie v bahně
No , snad to přece někdo přečte, alespoň autor článku, nebo správce stránek.... jinak je to tady "brebtání do vrby" Alke asi máš pravu.
26.2.2005 15:07
hradečák (neregistrovaný)
bakterie na Stříbrňáku
Jen ne žádné hurá akce, aby nás pak nemrzely, protože by nešlY napravit. Co je zdarma, je prima. ale ne vždy nejlepší. Je to dostatečně odzkoušeno, nebo si zde nějaké "zaseamericko" bude dělat z naší krajiny pokusného králíka a následky možná žádnými, možná nedozírnými??? Jen taková recese- coty bakterie takhle vyzkoušet někde v zabahněné vaně, bazénu nebo kastrolu, odkud nemůže nic nikam utéci?? A jaké budou pak ty minerální zbytky??Vím, blbost, ale snad bezpečnější než bezhlavé kývnutí na nevyzkoušený projekt, který je sice zadarmo, ale....

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stříbrňák pomáhají čistit candáti

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku by se měla postupně začít zlepšovat, pomoci mají roční candáti obecní. Zhruba 500 těchto ryb inulý týden vypustili hradečtí lesníci do jeho vod. Candáti by díky přirozenému potravnímu řetězci měli přispět k udržení stabilního množství planktonu…
Čtěte více

Stříbrňák nabídne další ubytovací jednotky. A nejen to

Městské lesy Hradec Králové chystají v areálu kempu Stříbrný rybník další novinky. Ke konci letošního roku by zde měla ubytovací kapacitu rozšířit pětice nových chatek, a to včetně mol u vody. Za inženýrské sítě a projekt zaplatí město více než čtyři miliony korun včetně DPH.…
Čtěte více

Flošna ve čtvrtek zavírá. Kolik letos prošlo branami návštěvníků?

Koupaliště Flošna zítra - tedy ve čtvrtek 21. září ukončí v 19 hodin letošní čtrnáctou sezónu, která začala 20. května. A letošní statistika vůbec nevypadá špatně. Celková návštěvnost byla nadprůměrná, vyšplhala se na více jak 93 tisíc lidí, což je skoro o 10 tisíc návštěvníků…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme