Stříbrňák mají pomoci vyčistit dravé ryby. Správci je tam již vypustili

Pomohou dravé ryby vyčistit Stříbrňák?
Pomohou dravé ryby vyčistit Stříbrňák? | autor: Městské lesy HK

Kvalita vody ve Stříbrném rybníce je často diskutovaným tématem. Ve druhé polovině léta bývá voda už k nekoupání. Jedná se totiž o přírodní vodu, je tedy zakalená přirozeně se barvící do hněda. Ke konci sezóny se někdy objevují i sinice, řešení tohoto problému je ale velmi složité, nákladné a s nejistým výsledkem. Správci rybníka se už několikrát snažili situaci zlepšit. Diskuze o tom probíhá už řadu let. Nyní k čistější vodě chtějí rybáři pomoci vypuštěním dravých ryb.

Už dříve se ohledně Stříbrňáku mluvilo o chemickém či biologickém čištění, padaly termíny jako aerace a elektrokoagulace. Jindy se mělo dno odbahnit, aby vzápětí potápěč konstatoval, že to není potřeba, příště měly kvalitu vody zajistit dravé ryby na úkor kaprů. Ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán před časem pro iDNES.cz uvedl, že je zásadním řešením odbahnění vodní plochy, která vznikla před šedesáti lety vytěžením písku pro stavbu fotbalového stadionu v Malšovicích.

Dalším problémem je podle něj teplá voda. V minulém roce byla průměrná teplota o tři stupně Celsia vyšší než v předcházejícím. V hloubce 1,2 metru měla voda 28 až 29 stupňů, to je neskutečné.

Dávný verdikt potápěče o množství bahna na dně rybníka ředitel lesů zpochybňuje. "On byl v části, kde je mělčina. Byla to trochu zkreslená informace, na třetině rybníka, kde se lidé koupou, bahna tolik není. Ale třeba u výpusti je vrstva 2,5 metru," říká Milan Zerzán.

Než dojde k odbahnění, které rozhodně není levnou záležitostí, rozhodli se správci rybníka navýšit počet dravých ryb.    

Jedním z důvodů zákalu jsou totiž také tzv. plevelné ryby, například plotice nebo cejni, kteří při hledání potravy ryjí v bahnitém dně. Víří tak bláto a zvedají živiny, které pomáhají rozšíření sinic. Řešením je tedy snížení množství těchto ryb. A tu přicházejí na řadu dravé ryby – štiky. Rybáři je do Stříbrného rybníka vypustili, aby snížili rybí osádku a pomohli tak zlepšit kvalitu naší vody.

Výzkum provedený ve Stříbrném rybníce ukázal, že se ve vodě vyskytují větší druhy buchanek (drobný korýš součástí planktonu), menších druhů je naopak méně. To dokládá, že v rybníce nejsou přemnoženi větší druhy ryb (kapr), ale nachází se zde velké množství malých plevelných rybek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stříbrňák pomáhají čistit candáti

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku by se měla postupně začít zlepšovat, pomoci mají roční candáti obecní. Zhruba 500 těchto ryb inulý týden vypustili hradečtí lesníci do jeho vod. Candáti by díky přirozenému potravnímu řetězci měli přispět k udržení stabilního množství planktonu…
Čtěte více

Stříbrňák nabídne další ubytovací jednotky. A nejen to

Městské lesy Hradec Králové chystají v areálu kempu Stříbrný rybník další novinky. Ke konci letošního roku by zde měla ubytovací kapacitu rozšířit pětice nových chatek, a to včetně mol u vody. Za inženýrské sítě a projekt zaplatí město více než čtyři miliony korun včetně DPH.…
Čtěte více

Voda na Stříbrném rybníku už vhodná ke koupání není. Kde je to v kraji ještě v pořádku?

Na přírodním koupališti na okraji Hradce Králové se lidé letos už neosvěží. Voda ve Stříbrném rybníku je podle hygieniků nebezpečná ke koupání. Provozovatel proto ukončil koupací sezónu k 10. srpnu. Rekreační areál je ale dále v provozu. Sinice jsou dlouholetým problémem tohoto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme