Strážníci také nafukují pneumatiky, půjčují hevery či kontrolují příbuzné

Strážníci pomohou i s opravou auta.
Strážníci pomohou i s opravou auta. | autor: MP HK

Strážníci Městské policie v Hradci Králové se nenudí a určitě jen nerozdávají "botičky". Během jediného dne přijmou operační důstojníci téměř 150 volání na linku 156 a hlídky v ulicích města řeší průměrně až 120 událostí. Často strážníci řeší situace, které zdaleka nespadají pod jejich povinnosti. Pomáhají vzdáleným příbuzným zjistit, jestli jsou jejich blízcí v pořádku, poradí s orientací ve městě, nafukují pneumatiky, půjčují hevery, pomáhají zbloudilým zvířatům nebo zaplatí potřebným lístek na vlak, když se potřebují někam dostat.

Nejčastěji strážníci pomáhají lidem s orientací ve městě, hledáním adres firem i institucí, ale často poskytují také pomoc nad rámec svých zákonných povinností. Na linku 156 volají i lidé, kteří žijí v jiném městě nebo zemi a mají starost o své rodiče nebo rodinné příslušníky, protože ti se jim delší dobu neozývají a neberou telefon.

"Časté jsou případy, kdy nemohoucí nebo invalidní lidé zavolají, že ve svém bytě upadli a nemohou se zvednout. Hlídky často pak i zprostředkují opuštěným seniorům kontakt na sociální pracovníky. Pomohou vyřešit problém s domácími mazlíčky, o které se starší nemohoucí člověk není schopen postarat, zajistí veterinární péči nebo dokonce ostříhání," uvádí příklady Eva Kněžourová, mluvčí hradecké městské policie.

K celkem běžné pomoci pak patří například situace, kdy řidič nebo řidička potřebuje pomoc při výměně či nafouknutí pneumatiky, nastartováním vozidla nebo zapůjčením heveru. Hlídky velice často kontaktují majitele, kteří nechali u zaparkovaných vozidel otevřená okénka, dveře, kufr nebo v zámku klíče od vozidla. Bloudícího řidiče pak vyvedou z města, navedou na správnou cestu, nebo hledanou adresu.

Nejednou lidem v hmotné nouzi strážníci zaplatí lístek na vlak či autobus, aby se dostali domů, v zimních měsících zaplatí nocleh v azylovém domě, upořádají sbírku hraček pro děti, které se se svými rodiči ocitly v azylovém domě, či darují lidem bez domova obuv, oblečení nebo stravenky na jídlo.

Běžně strážníci poskytují lidem informace a kontakty na firmy, které jsou schopné jim v jejich situaci nejlépe pomoci (například nouzovým otvírání dveří), nebo na organizace a právní poradny, kde jim mohou poradit a navrhnout řešení.

"Lidé by se neměli bát městskou policii zavolat, pokud se ocitnou v situaci, kterou nedokážou v té chvíli zvládnout. Určitě budou vyslyšeni. Buď jim pomohou sami strážníci nebo zavolají příslušnou instituci či poradí kontakt," dodává mluvčí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.1.2018 15:20
B. (neregistrovaný)
Goebbels hadr
Ha, ha, ha, pohádky naší babičky...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme