Strážníci: Nacvičte s prvňáčky cestu do školy už nyní

Je sice teprve druhá polovina srpna, ale už nyní se strážníci městské policie chystají na svou pravidelnou bezpečnostní činnost - dohlížení na vybraných přechodech v blízkosti škol.

Bezpečné přecházení dětí přes vozovku je jedno z pravidelných témat hradecké městské policie, které se váže k začátku školního roku. „Na přechodech stojíme denně, po celý školní rok,“ popsala Eva Čížková, mluvčí zdejší městské policie. „V první školní den a následně ještě celý měsíc, se zvyšuje počet strážníků dohlížejících na bezpečnost dětí při přecházení silnic. Na začátku školního roku mají děti plnou hlavu prázdnin a bývají tak často nepozorné,“ doplňuje ještě Eva Čížková.

Městská policie má vytipované nejrizikovější přechody ve městě. Od 3. září tak budou strážníci dohlížet na celkem dvanácti, které jsou v blízkosti základních škol. „Rodiče i učitelé by dohled uvítali na všech přechodech u všech základních škol, což kapacitně není v našich silách,“ reagovala mluvčí na dotaz, proč se dohled koná pouze na dvanácti přechodech. Zájem o dohled strážníků je podle jejích slov velký, ať už ze strany škol nebo i rodičů. Městská policie k této činnosti vysílá veškeré volné hlídky. „Často i naše dopravní skupina měří před školami rychlost, řidiči si dávají pak více pozor a pro děti je to bezpečnější,“ doplnila ještě mluvčí.

Nedostatek volných strážníků pro ranní hlídkování u přechodů se městská policie snažila vyřešit zapojením občanů. „Před časem se nabízela možnost zapojit do této činnosti proškolené občany s pověřením pro zastavování vozidel na přechodu u školy, ovšem bez odpovídající odezvy. Ačkoliv je tato činnost v zahraničí hojně využívána, nesetkala se bohužel se zájmem ze strany veřejnosti,“ vysvětlila Čížková.

Hlídkování na přechodech může být ale někdy i kontraproduktivní. „Děti se při přecházení naučí spoléhat na strážníka a pak se snadno zapomenou rozhlížet, když tam odpoledne, nebo na jiném přechodu, strážník není,“ vysvětlila mluvčí městské policie. „Proto vítáme, když si rodiče s dětmi cestu nacvičí a upozorní své děti na nutnost se vždy, i za přítomnosti strážníka, rozhlížet,“ uvedla. Strážníci proto rodičům prvňáčků, ale i starších školáků, doporučují, aby cestu z domova do školy nacvičili už nyní o prázdninách. „Je dobré nechat jít svého potomka samotného a tajně ho pozorovat, jak si vede, pořád je pak čas chyby napravit,“ radí městští policisté. Tisková mluvčí ještě dodává, že tomuto problému se věnují také v jednom ze svých přednáškových témat, které především předškoláky a žáčky z prvních tříd učí bezpečně přecházet.

Přechody, kde od začátku září budou strážníci dohlížet:
Pražská třída u Základní školy Kukleny
Habrmanova ulice před základní školou
Jiráskovo náměstí před základní školou
Tř. ČSA u Grandu
Tř. ČSA u magistrátu města
Tř. SNP před základní školou
Jižní ulice před Základní školou Jih
Úprkova ulice před základní školou
Lhotecká ulice  před základní školou 
Štefcova ulice u základní školy Štefcova
Mrštíkova ulice u základní školy Štefcova 
Štefánikova ulice na přechodech u areálu Hvězda


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme