Strategickým partnerem VAKu bude Veolia, ostatní firmy protestují

Poptávkové řízení na strategického partnera hradecké společnosti VAK vyhrála francouzská společnost Veolia Water. Ta nabídla za odkup provozní části VAKu 250 milionů korun a roční nájemné za infrastrukturní majetek ve výši 140 milionů korun.
Fakt, že Veolia zvítězila v poptávkovém řízení, však ještě neznamená nutně, že se stane strategickým partnerem VAKu. V současné době teprve začne vyjednávání o podobě nových smluv, vstup by měla schválit řádná valná hromada VAKu, která by mohla proběhnout v červnu příštího roku. Vstup francouzské společnosti musí projednat také zastupitelstva obcí, která ve VAKu drží přes 90 procent akcií.
Další problémy se vstupem Veolie do Vodovodů a kanalizací mohou způsobit společnosti, které v poptávkovém řízení neuspěly. Protestuje především Energie AG Bohemia, podle které bylo řízení neprůhledné a nabídky jednotlivých uchazečů nebyly objektivně porovnány. Se způsobem výběru strategického partnera nesouhlasí také kyperská Glossana Holdings, která má ve VAK necelých pět procent akcií. Podle jejího zástupce hodlá Glossana využít všechny prostředky včetně žalob, aby byl proces zastaven.
Získání strategického partnerství hradeckého VAKu je velký obchod. Strategický partner bude soustavu VAK provozovat 30 let, což představuje objem obchodů s vodou za více než deset miliard korun. Od VAKu si předtím odkoupí provozní majetek. Vlastní vodárenská síť zůstane VAKu a provozovatel za ni bude platit nájem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme