Štítky: | Svinary |

Stoletý most ve Svinarech se zavírá. Kdy začne stavba nového, není zatím jisté

Stoletý most plukovníka Šrámka
Stoletý most plukovníka Šrámka | autor: wikipedia.cz

Správa silnic Královéhradeckého kraje uzavře ve středu 18. ledna ráno pro veškerou dopravu ocelový most přes řeku Orlici ve Svinarech na okraji Hradec Králové. A to na dobu neurčitou. Důvod je jednoduchý – stoletý most je dlouhodobě v havarijním stavu. V budoucnu most nahradí moderní mostní konstrukce. Kvůli uzavření spojnice vypraví dopravní podnik náhradní autobusy.

Svinarský most plukovníka Šrámka bude ve středu 18. ledna od 4 hodiny ranní uzavřen veškeré dopravě. Průchod bude umožněn jen pěším a cyklistům, a to po cestě, která dosud sloužila automobilové dopravě, lávka bude uzavřena. Na jak dlouho si zatím kraj nehodlá odhadnout. Ve hře je ale i varianta dočasné opravy pomocí mostního provizoria.„Důvodem k uzavření mostu je dlouhodobě se zhoršující stavební stav. Z aktuálních výstupů vyplývá, že provoz na mostě ze statického hlediska již není bezpečný, a to vzhledem k havarijnímu stavu zejména nosné konstrukce mostu,“ vysvětlila tisková mluvčí kraje Martina Götzová.

Kvůli uzavírce se také změní některé linky MHD. Linka 11 skončí na zastávce Podhůří a zpět pojede ze zastávky Podhůří ve směru Parlament a Slezské Předměstí jako linka 17. Linka 17 bude kromě spojů do Bělče ukončena ve Svinarech na obratišti ulic Dubinská a Stříbrná a bude se zpět do Malšovic vracet jako linka 11.

Svinarský most měla už v loňském roce nahradit moderní mostní konstrukce. Kvůli problémům s výkupy pozemků se ale celá stavba zdržela. „Odhadované náklady na novou mostní konstrukci jsou zhruba 40 milionů korun. Zahájení realizace tohoto projektu se odhaduje buď na rok 2018, nebo 2019. Nyní je zpracována projektová dokumentace ve stupni dokumentace pro územní rozhodnutí a na jaře by mohlo být zažádáno o územního rozhodnutí,“ uzavírá Martina Götzová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Ze Svinar do Bělče už bude silnice hotová. Řidiče však v místě čeká další omezení

V sobotu se otevře opravený úsek silnice ze Svinar do Bělče nad Orlicí. Celková rekonstrukce silnice, která byla v bídném stavu, trvala tři a půl měsíce. Řidiči ale musí počítat s tím, že v úseku budou probíhat dokončovací práce. Je třeba se obrnit trpělivostí, protože je možné,…
Čtěte více

Torzo svinarského mostu se poveze na letiště. Co s ním bude dál?

Po čtyřech letech právě dnes večer zmizí z královéhradeckých Svinar zbytky původního ocelového mostu. Torzo by mělo doputovat na hradecké letiště. Při stavbě nového mostu v roce 2018 stavaři uložili část starého mostu pár metrů od stavby. Za záchranu torza bojovala část…
Čtěte více

Most ve Svinarech začnou auta přejíždět už za pár dní

Dva a čtvrt roku trvá uzavírka mostu ve Svinarech. Motoristé tak za pár dnů už nebudou muset volit jinou trasu a budou moci je přes most. Otevřít by se měl přesně 7. května. Původní most plukovníka Šrámka byl kvůli havarijnímu stavu uzavřen v lednu 2017. Loni v dubnu začaly…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme