Štítky: | Mateřské školy |

Sto dní změnilo srdce školky v Urxově ulici k nepoznání

Foto: MŠ Klíček
Foto: MŠ Klíček

V rekordním čase si poradili stavbaři s kompletní rekonstrukcí hospodářské budovy, která je nejdůležitějším zázemím, bez něhož by mateřská škola v Urxově ulici už nemohla dále fungovat.

Nákladem třinácti milionů korun z kasy města proměnil zhotovitel pod vedením technických služeb budovu v nevyhovujícím stavu v novou kuchyň s odpovídajícím zázemím, s rekonstruovanými sklady, prádelnou či sociálním zařízením.

S rekonstrukcí, která trvala pouhých sto dní, si stavební firma poradila za provozu, což kladlo větší nároky nejen na samotné dělníky, ale hlavně na personál mateřské školy, jenž se staral o děti. „Museli jsme si poradit s velkým provizoriem, ale s pomocí kolegů ze základní školy Milady Horákové jsme to zvládli. Poskytli nám tam prostory, kde jsme dětem připravovali jídlo a převáželi ho zpět do našich tří pavilonů. Už teď výhledově plánujeme, že bychom zde mohli obsloužit u výdejního okénka i veřejnost,“ popsala plány do budoucna ředitelka Mateřské školy Urxova Kateřina Nováková.

Kuchyň, která byla součástí rekonstruované hospodářské budovy, už v novém vaří pro další tři mateřské školy. „Obrovský dík patří firmě, která byla ohleduplná a práce provedla perfektně, technickým službám a městu, že uvolnily finanční prostředky na tuto rekonstrukci,“ doplnila ředitelka Nováková.

Areál školky tvoří čtyři budovy, ze kterých je právě hospodářský pavilon tím největším. Ve zbylých třech tráví svůj čas děti. Spolu s rekonstrukcí hospodářské budovy prošly opravou také střechy na všech třech budovách a spojovací chodby.

V hospodářské budově se nachází kromě zmíněné kuchyně i prádelna, sušárna a zázemí dětských hřišť a v budoucnu si zde své místo najde i keramická dílna. Město do školky totiž pořídilo novou keramickou pec.

Současně už město Hradec Králové plánuje zpevnění příjezdové cesty ke školce. "Na území města je obrovské množství školských budov, postupně se dostává s rekonstrukcemi na všechny, ale i tady platí, že jde o nikdy nekončící proces,“ uvedl Martin Soukup, náměstek primátora pro městské organizace a majetek města.

Historie mateřské školy v Urxově ulici v Hradci Králové sahá do roku 1978, v současné době má šest tříd pro celkem 158 dětí. Školka nese název MŠ Klíček. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do hradeckých školek se v pondělí vrátí děti

Mimořádné opatření vlády dovolí od pondělí 26. dubna návrat dětí do mateřských škol ve vybraných krajích, týká se to také města Hradce Králové. Děti ve školkách navíc nebudou muset nosit roušky a nebudou se ani testovat na koronavirus. Toto opatření se vztahuje i na předškolní…
Čtěte více

Rodiče nemusí v době zavřených školek a jeslí platit školkovné

Od začátku března jsou doma téměř všechny děti ze základních a mateřských škol, které vláda v rámci mimořádných opatření proti šíření koronaviru uzavřela. Hradec Králové proto odpustí rodičům část poplatku za pobyt dětí v mateřské škole, jeho výše se bude odvíjet od…
Čtěte více

Hradec opraví za desítky milionů dvě mateřské školy

Královéhradecké mateřské školy Třebechovická a Lužická by se letos mohly dočkat zateplení a rekuperace budov. Rada města schválila podmínky výběrového řízení na zhotovitele, které bude vypsáno během února. Samotné stavební práce by na obou školách měly začít v červnu,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme