Stěhování sochy Ulricha: opět změna

Hradecký magistrát znovu řeší, kam se sochou někdejšího primátora Františka Ulricha. Dílo usazené na náměstí Svobody budí kritiku už od počátku. Město ho proto chtělo schovat do Lipek. Nyní naopak uvažuje, že by Ulrich seděl na Ulrichově náměstí.

"Kamenný špalek otesaný motorovou pilou", jak pomník někteří umělci nazvali, by se místo méně nápadných Lipek mohl nakonec přestěhovat přímo do jedné z nejfrekventovanějších lokalit. Na Ulrichově náměstí mohl před časem vyrůst primátorův pomník na více než desetimetrovém sloupu. Tento návrh od Pavla Doskočila ale nakonec památkáři odmítli. Ne příliš oblíbený pomník nový jim zatím nevadí.
Není tomu přitom ani měsíc, kdy město chtělo kritizovanou sochu se slunečními hodinami schovat. Celé dílo Stanislava Hanzíka by se při tom rozdělilo. Socha měla být v Lipkách mezi Gočárovými vilami, sluneční hodiny by zůstaly na náměstí Svobody. Nápad ale narazil. "Na roztržení sochy a slunečních hodin je třeba souhlas autora Stanislava Hanzíka, a ten město nemá," řekl Mladé frontě Dnes náměstek hradeckého primátora Martin Soukup. "Sochu nejspíš přesuneme na Ulrichovo náměstí ke kašně. I památkářům se místo líbí víc než prvně zamýšlené v Lipkách," dodal MF Dnes hradecký primátor Zdeněk Fink.
Přesun sochy ještě musejí odsouhlasit radní. Ti by chtěli rozhodnout do konce června, kdy na náměstí Svobody přijede jeřáb instalovat sochy z hořického sochařského sympozia a pomník by se tak mohl přemístit při jedné akci.
Ulrichovu sochu město odhalilo 8. listopadu 2010. Krátce nato však vznikla petice umělců, historiků umění a architektů, která pomníku vytýká nedostatečné opracování a neproporčnost.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme