Stavíte v Hradci? Webová aplikace vám zdarma usnadní práci

Hledání inženýrských sítí jde nově online.
Hledání inženýrských sítí jde nově online. | autor: hradeckralove.cz

Internetové kabely, telefonní linky i rozvody plynu a vody – to je jen část z nepřeberného množství inženýrských sítí, které se rozprostírají v podzemí pod celým městem. Kdo chce stavět, musí se jim vyhnout, což doposud znamenalo spoustu dotazování a administrace. Vše nyní zjednoduší webový formulář, který za žadatele sestaví a mezi poskytovatele sítí rozešle žádosti o vyjádření.
 

Zařizování všech povolení, spojených s plánovanými stavebními pracemi, znamená zdlouhavé čekání na úřadech a spoustu papírování. Jednou z mnoha věcí, které musí stavebník „oběhat,“ je i vyjádření všech správců inženýrských sítí. .„Každý, kdo musí z jakéhokoliv důvodu provádět výkopové práce, potřebuje ze zákona tyto dokumenty, které mu prozradí, zda se v jeho zájmovém území, kde a v jaké hloubce, nacházejí které sítě,“ vysvětlila tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Alespoň částečně nyní magistrát usnadnil život všem, které v blízké či vzdálené budoucnosti toto martyrium čeká. Ve spolupráci se soukromou firmou totiž spustil aplikaci, která usnadní kontaktování poskytovatelů inženýrských sítí. „Přicházíme se službou e-UtilityReport, která všem žadatelům v této oblasti výrazně uleví. Zjednoduší celou agendu spojenou s procesem „vyjádření k existenci sítí“ tak, že žadatel na základě vyplněného formuláře rozešle elektronickou žádost všem správcům, kteří jsou pro dané území aktivně zapojeni do služby,“ vysvětlil přínos novinky Pavel Struha z hradeckého magistrátu.

Ne všichni přijímají elektronické žádosti

Příjem žádostí z e-UtilityReport vyžaduje technické uzpůsobení na straně správců sítí. Ne všichni ale novou službu podporují. Kontakt se společnostmi, které zatím automatické žádosti nepřijímají, ale novinka také usnadní. „Pro tyto firmy systém uživatelsky pohodlně vygeneruje PDF soubor, který žadatel sám doručí danému správci sítě,“ řekla Vlčková. Vyhledání všech správců usnadní i nový registr, ve kterém jsou k nalezení všechny společnosti, které na území města inženýrské sítě obhospodařují.

Snadné vyplnění v několika krocích

„Žádosti odpovídají platné legislativě. E-UtilityReport navíc zajišťuje podání žádosti o vyjádření správcům inženýrských sítí tak, aby nikdo nebyl opomenut a aby žádosti jednotlivým správcům nebyly odesílány nadbytečně,“ dodal Struha.

Do formuláře pro vyplnění žádostí se lze dostat přes webové stránky města. V několika krocích zadá uživatel základní informace o sobě a dotčeném pozemku, vybere si poskytovatele, které chce oslovit a systém automaticky vygeneruje kompletní žádost tak, jak ji vyžaduje zákon.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme