Štítky: | Mileta |

Stavebnímu úřadu v Hořicích k Velkému náměstí přibyla i Mileta

Křižovatka Mileta
Křižovatka Mileta | autor: hradeckralove.cz

Stavební úřad v Hořicích bude řešit další záležitost týkající se Hradce. Začátkem srpna Krajský úřad Libereckého kraje rozhodl, že tento úřad povede nové územní řízení k rekonstrukci křižovatky Mileta v Hradci Králové. Ten již ale z důvodu připomínek účastníků řeší další komplikovaný projekt rekonstrukce Velkého náměstí. Na stavbu nové Milety bylo vydané územní rozhodnutí loni na konci srpna, v květnu však liberecký krajský úřad toto původní rozhodnutí zrušil a vrátil k novému projednání. Rekostrukce dopravního uzlu se tímto krokem oddálí. "Nastalá komplikace je výsledkem odvolání jediného sdružení,“ uvedl primátor Hradce Zdeněk Fink. Současný plán s proměnou jedné z nejvytíženějších křižovatek v krajském městě se nelíbí spolku Kruh pro občanskou bezpečnost.

Důvodem pověření úřadu v Hořicích vést toto nové řízení je, že se jedná o jediný sousední stavební úřad obce s rozšířenou působností v Královéhradeckém kraji. V odůvodnění předání k novému projednání územního rozhodnutí na jiný než hradecký stavební úřad je uvedeno, že se nezměnily okolnosti, které „vykazují možnost nadkritické míry systémové podjatosti“ stavebního úřadu hradeckého magistrátu v souvislosti s rekonstrukcí křižovatky Mileta. Tato systémová podjatost byla důvodem ke zrušení původního územního rozhodnutí a je vztahována na memorandum o společném postupu při zajištění investorství a na plánovací smlouvu k této stavbě mezi městem Hradec Králové, Královéhradeckým krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD), které jsou stále v platnosti.

„K rozhodnutí přidělit územní řízení na rekonstrukci křižovatky Mileta stavebnímu úřadu v Hořicích jistě vedly liberecký krajský úřad zákonné mantinely a principy správního řádu. Mám ale obavu, že zákon nemyslí na situaci, kdy takto komplikovaný případ bude rozhodovat poměrně malý stavební úřad, který nemá potřebnou kapacitu a navíc už řeší naši rekonstrukci Velkého náměstí a také územní rozhodnutí na stavbu R35 v úseku Úlibice-Sadová. Samozřejmě, mimo svou běžnou agendu. Kdy v celé záležitosti úřad v Hořicích rozhodne, si netroufám odhadnout,“ řekl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Nové projednávání rekonstrukci křižovatky zdrží

Nové projednání územního rozhodnutí je dalším zdržením rekonstrukce významného dopravního uzlu v Hradci Králové. Investice je společným projektem města, kraje i ŘSD, které má na rekonstrukci křižovatky připravených 130 milionů korun. Tato dohoda tří investorů je ale příčinou systémové podjatosti. Pro město případné další komplikace mohou znamenat i riziko, že jeho partneři přislíbené finance přesunou na jiné projekty.

Přestavba křižovatky Mileta je strategicky důležitá pro chystané investiční projekty ve městě ve výši zhruba čtyř miliard korun v rámci dobudování jedné z nejvýznamnějších lokalit ve městě. Potřebuje ji záchranná služba, fakultní nemocnice, univerzity, kraj, ŘSD. „Ale hlavně ji potřebují obyvatelé Hradce, kteří denně jezdí z Moravského Předměstí do centra nebo zpět. Územního řízení k rekonstrukci Milety se účastnily desítky orgánů, institucí, majitelů pozemků a dalších dotčených. Nastalá komplikace je výsledkem odvolání jediného sdružení,“ dodal primátor.

Proti původnímu územnímu rozhodnutí se odvolal pouze spolek Kruh pro občanskou společnost (KOS), hradecký krajský úřad následně v odvolacím řízení sám sebe označil za systémově podjatého. Krajský úřad v Liberci územní rozhodnutí na křižovatku Mileta nakonec letos v květnu zrušil, označil za systémově podjatého i stavební úřad hradeckého magistrátu a k novému projednání územního řízení nyní pověřil úřad v Hořicích.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy uzavřely Pražský most. Někteří řidiči zákaz nerespektují, tak padají první pokuty

Pouze od včerejšího dne je kvůli opravám uzavřen Pražský most v centru Hradce. Někteří řidiči však zákaz vjezdu nerespektují a padají pokuty. V dopravní špičce auta stojí v kolonách na Tylově náměstí a Tyršově mostě. Před pár dny se dopravní situace zkomplikovala i na křižovatce…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více

Opravy křižovatky Mileta významně omezí chodce i cyklisty

Rekonstrukce jedné z největších křižovatek v Hradci - Mileta - už se blíží. V místě už probíhají přípravné práce a naplno opravy začnou 2. dubna. Omezení se nebude týkat pouze řidičů automobilů. Dotkne se citelně tranzitní dopravy, MHD i chodců a cyklistů. Dopravní situace a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme