Štítky: | Doprava | most | Svinary | most ve Svinarech |

Stavebníci se vracejí na svinarský most, otevřít by se měl v květnu

Na svinarském mostu se opět rozběhnou práce.
Na svinarském mostu se opět rozběhnou práce. | autor: MMHK

První automobily po svinarském mostu pro jedou zřejmě někdy v květnu. Po zimní technologické přestávce se vrací dělníci, aby dokončili výstavbu nového mostu přes Orlici ve Svinarech. Kvůli rozmarům počasí musela být stavba na začátku loňského prosince dočasně pozastavena. Informaci přináší Hradecký deník.

Samotný most by se měl pro motoristy otevřít v květnu. Tedy osmadvacet měsíců od jeho uzavření a necelý rok po demolici původní konstrukce mostu plukovníka Šrámka. Ten oba břehy Orlice spojoval 111 let. „Příští týden se zahájí práce, na které nemají vliv povětrnostní podmínky. Začnou se osazovat dilatační závěry, zasypou se opěry a dobudují se zpevněné plochy pod mostem,“ vyjmenoval první úkoly pro dělníky po jejich návratu na mostovku náměstek hejtmana Martin Červíček.

Jakmile se rtuť teploměru dlouhodobě ustálí nad 5 stupni Celsia, dojde i k přerušeným pracím na izolacích. „Až to klimatické podmínky dovolí, budou moci stavaři začít s dokončením izolace mostovky, která je velmi důležitá pro životnost mostu. K tomu je ale zapotřebí, aby celodenní teploty neklesaly pod 5 °C,“ dodal Martin Červíček.

Rozpětí nového mostu, jenž hejtmanství vyjde na 65 milionů korun bez DPH, bude 75 metrů. Plány počítají se dvěma jízdními pruhy pro automobily a s chodníkem pro chodce a cyklisty.

Podle Martina Červíčka by se na nový most měla vrátit i autobusová a nákladní doprava. Otázkou však zůstává, co s fragmenty původního staletého překlenutí Orlice ve Svinarech. V minulosti padly návrhy na zápis mostu plukovníka Šrámka, který byl s datem stavby 1907 nejstarším mostem na území krajského města, na seznam kulturních památek. Později se neúspěšně jednalo s městem o přesunu mostní konstrukce na jiné místo. Nyní čeká část starého železného mostu na pozemku kousek od stavby nového svinarského přemostění na svůj další osud.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme