Stavbu nového krajského sídla může zdržet archeologický výzkum

Stavbu nového sídla Královéhradeckého kraje v areálu bývalého hradeckého pivovaru by mohl až o několik měsíců prodloužit archeologický průzkum v lokalitě pivovaru. Původní plány počítaly s dokončením stavby do prosince 2006, ale již nyní je pravděpodobné, že archeologický výzkum kolaudaci posune o tři až čtyři měsíce.
"Pokud bude průzkum na nádvoří pivovaru delší, všechny termíny se podle toho přiměřeně prodlouží," řekl manažer firmy Skanska CZ Jaroslav Fabián. První etapa archeologického průzkumu formou vrtů a sond se dělala loni v listopadu a prosinci. "Z 80 procent víme, co najdeme," řekl architekt pivovaru Pavel Tušl. Nyní se archeologové pustí do práce na konci května.
Zatím historici pod nádvořím pivovaru, v jehož útrobách vznikne parkoviště pro 480 aut, odhalili pravěké hradby z mladší doby bronzové staré asi 3000 let. "Byly nalezeny i zlomky keramiky staré 5000 let, tedy z doby kamenné," uvedl archeolog Radek Bláha.
Přestavba pivovaru je dosud největším investičním projektem kraje. Na pořízení sídla uzavřel kraj leasingovou smlouvu se společností Immorent ČR a celkem by měl zaplatit asi 1,2 miliardy korun. Vlastní stavbu provádí Skanska CZ, která hodnotu svých prací dnes sdělit odmítla. Kritici přestavby, zejména z řad v kraji opoziční KDU-ČSL, se obávají toho, že kraj kvůli tomu bude muset omezit výdaje na zdravotnictví, školství a dopravu.
Přestavba pivovaru začala před měsícem demoličními pracemi historicky bezcenných objektů z konce minulého století. Dva obří bourací bagry nyní dokončují demolici lahvárny. "Celkem z objektu vyvezeme až 40.000 kubíků sutě a zeminy," řekl Fabián.
V bývalém pivovaru by měly vzniknout kanceláře pro zhruba 650 lidí, víceúčelový sál pro 150 osob či nové náměstí. Kromě přibližně čtyř stovek úředníků kraje by v budově měly sídlit i další instituce, například Univerzita Hradec Králové, kraj také nabídne část ploch k pronájmu podnikatelům.
Kraj nyní sídlí ve zhruba 15 let starém domě po někdejším krajském výboru KSČ, který si nechal za 150 milionů korun opravit. Do budovy se ale vejde jen asi 220 zaměstnanců, dalších zhruba 140 úředníků pracuje na dvou jiných místech ve městě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme