Stavbou roku se stalo hradecké digitální planetárium a bývalá cihelna ve Svobodných Dvorech

Přístavba cihelny ve Svobodných Dvorech.
Přístavba cihelny ve Svobodných Dvorech. | autor: archiv pořadatelů

Letošní ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje skončil a všechny oceněné stavby jsou známy. Bylo uděleno celkem pět ocenění, přičemž titul Stavba roku 2015 si odneslo nové Digitální planetárium v Hradci Králové a přestavba bývalé cihelny v hradeckých Svobodných Dvorech na Centrum výuky výrobních postupů.

„Stavbu roku Královéhradeckého kraje vyhlašujeme již více než deset let a já jsem velice rád, že kraj se na pořádání této soutěže podílí od samého začátku. Za dobu své existence se z ní stala skutečně prestižní anketa, která má u odborné veřejnosti patřičnou odezvu. Každý, kdo navštíví některou z oceněných staveb, tomu jistě dá zapravdu. Význam této soutěže vidím především v tom, že podporuje kreativitu a motivuje k tvorbě takových děl, která náš region dokáží proslavit daleko za jeho hranicemi,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Kromě dvou titulů Stavba roku 2015 Královéhradeckého kraje byla opět předána dvě čestná uznání a také zvláštní cena poroty. Tu zaujal nízkoenergetický dům Zilvar v Lodíně. Čestné uznání si odnesli autoři rodinného domu ve Vysoké nad Labem a revitalizace továrny Vertex, z níž je dnes Centrum celoživotního vzdělávání.

Porotu ale nejvíce nadchlo Digitální planetárium v Hradci Králové, jehož investorem byl Královéhradecký kraj, a také multifunkční objekt ve Svobodných Dvorech. Investorem této pozoruhodné stavby je Centrum andragogiky.

Do soutěže bylo letos přihlášeno dvanáct staveb, tedy stejný počet jako v loňském roce. O titul se ucházely projekty: Revitalizace továrny Vertex na Centrum celoživotního vzdělávání, Apartmány Medvědín - Špindlerův Mlýn, Centrum výuky výrobních postupů - Hradec Králové, Multifunkční objekt Svatý Petr - Špindlerův Mlýn, Planetárium Hradec Králové, Venkovní sportovní areál TJ Slavia - Hradec Králové, Přestavba objektu ZVON – Špindlerův Mlýn, Trutnov - Výrobní závod společnosti ABB, II/567 Rtyně - Zbečník - Hronov včetně mostu, Autobusové nádraží - Náchod, Nízkoenergetický dům Zilvar - Lodín - Janatov, Novostavba rodinného domu - Vysoká nad Labem.

Digitální planetárium. Digitální planetárium.
autor: archiv pořadatelů

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Hradecké Bono publico postoupilo do finále soutěže Stavba roku

V celorepublikové soutěži Stavba roku má opět zastoupení i Hradec Králové, na prestižní ocenění byla nominována rekonstrukce historického schodiště Bono publico. O titul bude v užším finále soutěžit spolu s dalšími 24 nominovanými, mezi kterými bude vybírat odborná porota. Do…
Čtěte více

Schodiště, internát, parkovací dům nebo most se budou za Hradec ucházet o titul Stavba roku Královéhradeckého kraje

17. ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2020 je vyhlášen. Celkem do něj bylo přihlášeno 15 staveb a Hradec Králové má hned několik projektů. Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme