Štítky: | Kraj | Stavba roku |

Stavbou roku je lávka přes Orlici a přístavba domu U Špuláků

Lávka přes Orlici | Foto: Královéhradecký kraj
Lávka přes Orlici | Foto: Královéhradecký kraj

Tři stavby si v letošním roce odnesly prestižní titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2013, z toho jsou dvě přímo z Hradce Králové. Odbornou porotu na území Hradce nejvíce zaujala lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Orlici u zimního stadionu. Své ocenění získala i rekonstrukce a přístavba hradeckého domu U Špuláků. Třetím oceněným stavebním počinem v Královéhradeckém kraji byl rodinný dům v Novém Městě nad Metují. Porota odborné architektonické soutěže udělila i tři čestná uznání.

Stavba roku Královéhradeckého kraje je už tradiční klání, na kterém se mohou prezentovat investoři, stavitelé či architekti. "V letošním roce se do soutěže přihlásilo 15 staveb, což je o čtyři více než loni. Dokládá to, že v našem regionu vznikají stále kvalitní a nápadité projekty a že snad již odezněly ty nejvážnější následky ekonomické krize, které toto odvětví v posledních letech silně poznamenaly,“ řekl o soutěži náměstek hejtmana Otakar Ruml, který v pondělí předal zástupcům vítězných staveb ocenění.

V Hradci Králové si své ocenění vysloužila lávka přes řeku Orlici, která slouží pěším a cyklistům. Druhou oceněnou hradeckou stavbou byla rekonstrukce a také přístavba domu U Špuláků na Velkém náměstí. 

Hradecká lávka pro pěší a pro cyklisty získala titul v kategorii dopravních staveb. Lávka přes Orlici propojuje Jiráskovy sady v historickém centru města s universitním kampusem. "Autoři se nesnažili na sebe upozornit exkluzivitou, která by dominovala danému místu. Naopak zvolili stavbu, která splní svůj účel a bude sloužit pomocí jednoduchých technických prostředků," popsal Imrich Dioszegi z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, který je vyhlašovatelem soutěže.  

V kategorii občanské vybavenosti se stavbou roku stala rekonstrukce a přístavba domu č.p. 34 U Špuláků, kde porota ocenila cit pro zachování barokního rázu domu v jeho nadzemní a podzemní části i návaznost moderní dostavby. Dům U Špuláků slouží jako obřadní síň.

Čestné uznání získala v Hradci Králové retenční stoka ve Dvorské ulici a Neurologická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové. Své čestké uznání si odnesl i trutnovský Sporthotel Davídek.

Krajskou soutěž o stavbu roku vyhlašuje Královéhradecký kraj společně s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme