Stavbaři našli v okolí muzea kosterní pozůstatky. Těšit se můžete na novou terasu

| autor: ČRoHK

Práce na opravě budovy Muzea východních Čech pokračují. Zvenku už podle zpráv Českého rozhlasu Hradec Králové stavbaři dokončují čištění a obnovu fasády a zdiva. Uvnitř nyní truhláři a lakýrníci pracují na rámech oken a přímo pod kopulí budovy vzniká také nová vyhlídková terasa, která bude po otevření muzea přístupná i veřejnosti. Na co stavbaři narazili při výkopových pracech?

Teď momentálně stavbaři pracují před secesní budovou na novém technickém zázemí pro Kotěrovu kašnu a také uvnitř na opravě rámů oken.

„Zvládli jsme v časném termínu očistit celou fasádu, jak bylo plánováno. A nyní probíhají práce na nanášení materiálu pro zpevnění omítkového zdiva a hydrofobizaci běžného cihelného zdiva. Na budoucí vyhlídkové terase už proběhla sanace kamenných prvků atik. Následně zde bude během září a října rozdělána dlažba a připraven rastr pro namontování proskleného zábradlí a bezpečnostních skel na světlíky. Aby návštěvníci měli zaručenu veškerou bezpečnost a pohodlí pro výhled," řekl pro Český rozhlas Hradec Králové stavbyvedoucí Jakub Žemlička.

Připravuje se také oprava celé kopule, kterou brzy zakryje lešení. Měděné prvky udělaly na fasádě fleky, které bude potřeba odstranit. Z výšky je dobře vidět i připravená jáma pro technologii Kotěrovy kašny. Při jejím výkopu narazili stavbaři dokonce na kosterní pozůstatky.
„Našli jsme stehenní kost a část lebeční kosti. De facto celý ten prostor okolo kašny je do hloubky zhruba 3,5 metru navážka. Tudíž ty kosti, které byly v té navážce nalezeny, už byly jednou pohřbeny a bohužel znovu vykopány. A ten nebožtík se nám tady znovu objevil už druhotně. Takže nepokračovalo žádné další vyšetřování, ale bylo to pouze považováno za archeologický nález," uvedl Žemlička.

Rekonstrukce postupuje podle plánu a restaurátoři už také začali s opravami zakrytých soch v průčelí budovy, nedávno jednu z nich poškodil vandal (více najdete zde).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme