Stavba městské knihovny začne možná ještě letos

Ještě v letošním roce by měla podle plánů radnice začít stavba nové městské knihovny. Ta má vzniknout přebudováním bývalé továrny Vertex ve Wonkově ulici. Současná historická budova už potřebám knihovny nevyhovuje.

Stavební práce by město chtělo zahájit nejpozději do konce roku 2010. „Koncem června bychom měli vyhlásit výběrová řízení, a pokud půjde všechno hladce, mohlo by se začít někdy na podzim,“ řekl Hradeckému deníku náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.
Samotné přestavbě má předcházet důkladná rekonstrukce. Ta se dotkne především rozvodů tepla a začít by měla už v létě, tedy mimo topnou sezonu, a město na ni vyčlenilo téměř půl milionu korun. Teprve poté budou pokračovat práce na samotné budově, které změní nejen vnitřní dispozice, ale také vzhled budovy. Novou podobu budoucí knihovny navrhnul známý český architekt David Vávra.
Přebudování bývalé továrny na moderní knihovnu má trvat asi půl roku a přijde na 260 milionů korun. Většinu financí město získalo z evropských fondů. Knihovna pak nabídne vedle čtenářského fondu také studovny, přednáškový sál, kavárna nebo speciální oddělení pro nevidomé.
Objekt současné městské knihovny Hradci zůstane, jeho využití je ale zatím otázkou. „Město by si ji mělo ponechat, jsou tam nádherné prostory, které by mohly sloužit třeba k reprezentačním účelům,“ prozradil Hradeckému deníku primátor Otakar Divíšek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme