Stavba dálnice do Hradce jde zatím podle plánu

Stavba dálnice D11 z Poděbrad do Hradce Králové, s níž se po čtrnáctileté přestávce začalo loni v lednu, jde zatím podle plánu. Loni se na stavbě proinvestovaly tři miliardy korun, letos by to mělo být až pět miliard korun. Uvedl to starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil.
Do konce letošního roku by měly být podle něj hotovy dva pruhy dálnice na většině ze 49 kilometrů trasy. Kompletně postaveny by měly být všechny mosty. V roce 2006 by se měly za zbylých téměř pět miliard korun dostavět zbylé dva pruhy dálnice.
Od konce letošního roku by si měl od průjezdu asi 7000 kamionů denně oddechnout i Chlumec nad Cidlinou, který neexistencí dálnice trpí nejvíce. Nákladní auta by před městem zamířila po novém přiváděči na dálniční dvoupruh, který by sloužil jako dočasný obchvat města. Uchytil však má obavu z toho, zda kraj přivaděč za 110 milionů korun vůbec postaví. Krajský radní zodpovědný za dopravu Petr Kuřík k tomu prohlásil, že kraj udělá vše, aby byl přivaděč postaven včas.
Problémem nadále zůstává nedokončený výkup pozemků před Hradcem Králové od farmářky Ludmily Havránkové a ekologických aktivistů. Pokud se s nimi stát nedohodne, hrozí, že dálnice skončí zhruba sedm kilometrů před metropolí Královéhradeckého kraje. V případě nedohody budou muset budovatelé dálnice podle Uchytila spoléhat na to, že parlament rychle schválí zákon o usnadnění stavby dálnic, který umožní vyvlastnění pozemků.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme