Startovací byty v Třebši nebude snadné získat

Hradec Králové získal další městské byty. Takzvané startovací bydlení chce nabídnout především mladým lidem, kteří se rozhodnou ve městě trvale usídlit. Bytů ale není nadbytek a podmínky pro jejich získání jsou velmi přísné.

Nové startovací byty nechala radnice postavit v místní části Třebeš na okraji města. Ve všech 58 dokončených bytech je kompletní vybavení včetně kuchyně. Získat je mohou ale pouze mladí lidé ve věku do 32 let s minimálním hrubým příjmem 16 479 korun. Zájemce navíc musí mít trvalé bydliště v Hradci Králové a podat si může pouze jedinou žádost. Uzávěrka je už 29. dubna 2009. Každý uchazeč k tomu ještě zaplatí nevratný poplatek 1 190 Kč. Přísné podmínky tak zřejmě nesplní každý. Přesto se radnice obává, že bytů bude nedostatek. V takovém případě o přidělení bytů rozhodne los.
Startovacími byty chce město přilákat mladé lidi k trvalému pobytu. „Je tady hodně vysokoškoláků a my chceme, aby tu zůstávali. Pořídit si byt je nad možnosti studentů, a proto jsme se rozhodli pro stavbu startovacích domů. Během tří let, kdy budou mít zvýhodněné nájemné, by se měli postavit na vlastní nohy,“ řekl Hradeckému deníku primátor Otakar Divíšek s tím, že město za byty zaplatilo 80 milionů korun.
Výhodné nájemné zaručí radnice lidem tři roky, pak ho bude postupně zvyšovat až na tržní hodnoty. Stále však byty zůstanou ve vlastnictví města. Podobných startovacích bytů má nyní Hradec 97, během několika let by jejich počet chtěl navýšit až na 150.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
24.4.2009 10:10
mirek (neregistrovaný)
Jako počin města to není špatný, jen bude trochu horší najít v HK uplatnění pro VŠ tak, aby se byl VŠ do 3 let schopen postavit na vlastní nohy. Lepší by jistě bylo vytvořit koncept průmyslové zóny v HK (která tu chybí) a vytvořit pracovní příležitosti a tak podmínky pro uplatnění VŠ. Toto řešení je pouze polovičaté a nedomyšlené.
24.4.2009 14:23
jpa (neregistrovaný)
Tato akce slouží pouze k tomu, aby si developeři namastili kapsy, jinak je to k ničemu.
jpa

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme