Starosta Ulrich se v Hradci pomníku dočká

Zdá se, že je rozhodnuto. Někdejší významný starosta František Ulrich se konečně dočká zaslouženého pomníku. Hradecká Rada města nechala vypracovat ideový návrh pomníku i jeho začlenění do města. Autorem návrhu je akademický sochař Stanislav Hanzlík.

Podle autorova návrhu by měla pocta slavnému starostovi mít dvě části. První socha by znázorňovala sedícího starostu, druhá by obsahovala část jeho městského regulačního plánu a zároveň by sloužila jako hodiny. „Tento artefakt poslouží také jako sluneční hodiny a spolu s vyobrazením Labe budou připomínat stále plynoucí čas,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Martin Soukup. Pomník by měl být umístěn na náměstí svobody, tedy na začátku Gočárovy třídy u Pražského mostu.
Podle Deníku vybral toto místo sám autor jako předěl mezi starým a moderním Hradcem Králové. „Jedním z důvodů je také skutečnost, že z tohoto místa je nejlépe patrno, jak citlivě bylo dříve zacházeno s panoramatem města, které není nikterak poškozeno. Jsem přesvědčen o tom, že právě na tomto místě bude důležitost Ulrichova činu nejlépe čitelná,“ řekl Deníku Stanislav Hanzlík.
Vznik pomníku bude financovat město, které na sochu vyhradilo už dříve 2,6 milionu korun. Část peněz přinesla také veřejná sbírka, kde lidí a firmy věnovali na Ulrichův pomník téměř 600 tisíc korun. Socha by podle náměstka Soukupa měla být hotová zhruba za rok.
Jak řekl Martin Soukup Českému rozhlasu Hradec Králové, akademický sochař Stanislav Hanzík je mimo jiné autorem lvů před budovou Karolina, plastiky ležícího koně v Lázních Teplice, busty Bedřicha Smetany v Klicperově divadle, pomníku Jaroslava Seiferta v Kralupech a jeho kamenný Poutník stojí na vrchu Gothard v Hořicích. K Hradci Králové má Stanislav Hanzík velmi kladný vztah. "Z hlediska architektury je pro mě Hradec Králové vzorové město. Někdejšímu starostovi Ulrichovi se podařilo dát dohromady garnituru úžasných osobností k realizaci nevídaného konceptu nového města. To, co po něm ve městě zůstalo, je dokonalé. Hradec Králové vděčí Ulrichovi za to, že z něho vytvořil světové město," řekl Českému rozhlasu Stanislav Hanzík.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme