Stánkaři v centru Hradce získají novou střechu nad hlavou

Velmi oblíbenou tržnici na náměstí 28. října v Hradci Králové hodlá město zastřešit. Drobní prodejci se těchto tradičních prodejních míst už řadu let nechtějí vzdát a i nakupujícím místo vyhovuje. Pokusy o přesun tržnice do vhodnějších lokalit nebo do kamenných budov v minulosti vždy selhaly. Větší pohodlí tak má prodejcům i nakupujícím v budoucnu přinést nové zastřešení. Prý podobné, jaké se tyčí nad terminálem hromadné dopravy.

Náměstí 28. října nedaleko hradeckého nádraží čeká už v květnu 2012 rozsáhlá rekonstrukce. Nevzhledné prostranství by se mělo stát příjemnou a reprezentativní lokalitou s dlážděnými plochami, lavičkami, zelení i vodními prvky. Úpravy by měly trvat až do podzimu 2013 a město na ně počítá s celkovou investicí kolem 70 milionů korun. Součástí prací by mělo být i zastřešení současné tržnice.
Větší komfort ale nebude hned. Kvůli pracím se budou muset trhovci na čas odstěhovat. Postupně zde ale získají doslova novou střechu nad hlavou. Odlehčený přístřešek by se měl podobat konstrukci, která se klene nad hradeckým dopravním terminálem. "Střecha je řešena membránovou konstrukcí se shodným materiálem jako na terminálu," popsal Mladé frontě Dnes architekt Martin Hájek, jenž je autorem nové podoby hradeckého náměstí. "Stoly trhovců nebudou přišroubované napevno, a tak se zastřešený prostor může navíc využít třeba pro koncerty," pokračuje v MF Dnes Hájek. Podle něj také tvář náměstí výrazně změní nový umělý potok, který má „pramenit“ před kostelem. "V dlažbě se zvýrazní osa směřující ke kostelní věži," doplnil Mladé frontě Dnes architekt Hájek.
Na rozdíl od už naplánované rekonstrukce náměstí 28. října se opravy Velkého náměstí odkládají. Překážkou se stali majitelé některých domů, kteří souhlas s rekonstrukcí podmiňují například zárukou, že jim město zajistí náhradní parkování.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme