Štítky: | Doprava | Magistrát | Opatovice nad Labem |

Spornou značku zákazu odbočení u Opatovic zrušil soud

Značku zrušil krajský soud. Ilustrační foto
Značku zrušil krajský soud. Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Značka zákazu odbočení vlevo u Opatovic nad Labem už nebude dráždit řidiče, kteří odtud chtějí směrem na Pardubice nebo na dálnici D 11. Krajský soud v minulých dnech toto opatření zrušil kvůli správní žalobě, kterou podal náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich a starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák. Pardubický magistrát, jež je za umístění sporné značky odpovědný, zvažuje nyní podání stížnosti.

O značce se diskutuje už více než rok

Diskutovaná značka u Opatovic vadí lidem už více než rok. Objevila se tu po rekonstrukci komunikace a dokončení obchvatu Opatovic. Trnem v oku byla především řidičům, kteří jsou zvyklí jezdit po krátké spojnici mezi Vysokou a Opatovicemi. Tu používali například i lidé bydlící na Moravském Předměstí a v Třebši, kteří chtěli zkratku využít k cestě do Pardubic. Po spojnici jezdili také řidiči, kteří se chtěli napojit na dálnici D 11 směrem na Prahu.

U Opatovic ale narazili na značku, která zakazovala odbočení vlevo a jediným řešením bylo zákaz porušit nebo se místu raději vyhnout a zvolit cestu přes město, okolo fakultní nemocnice a následně pokračovat na Pardubice.

Řidiči se otáčeli u Makra, najeli si šest kilometrů navíc

Někteří řidiči to ještě řešili tak, že u Opatovic odbočili správně podle dopravního značení doprava, otočili se na křižovatce u Makra a vrátili se zpět na místo z druhé strany. Avšak se zhruba šesti kilometry najetými navíc.

„Dosavadní nutnost zajíždění vozidel až na křižovatku u Makra, kde se řidiči otáčeli a najížděli zpět na silnici I/37 mezi Hradcem a Pardubicemi, zbytečně zvyšovala počty najetých kilometrů a tím zatěžovala nervy i peněženky řidičů,“ sdělil náměstek Jindřich Vedlich, který spolu se starostou Vysoké nad Labem Jiřím Horákem stáli u podání správní žaloby. Vedlich si už dříve stěžoval na to, že zajíždění škodí rovněž životnímu prostředí.

Nyní by však řidiči měli opět legálně odbočovat na Opatovice nad Labem a pokračovat dále na mimoúrovňovou křižovatku. „Sice ještě nemáme v ruce výrok soudu, ale zřejmě opět jednou zvítězil zdravý rozum,“ uvedl pro MF Dnes starosta Vysoké Jiří Horák.

Současné rozhodnutí se však nelíbí v Opatovicích, které poukazují na zvýšenou dopravní zátěž. Pardubický magistrát, jež je odpovědný za umístění zákazové značky, zvažuje kasační stížnost. O dalších krocích se však s definitivní platnosti rozhodne teprve tehdy, až všechny zúčastněné strany obdrží písemný rozsudek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.8.2014 12:02
Mirek (neregistrovaný)
Stejně ji vždycky někdo uřízne. :-)
18.8.2014 22:45
Matej (neregistrovaný)
Jen jedna znacka?
Pokud se jim podarilo zrusit jen jednu znacku (tedy odboceni z mostu na starou hradubickou) tak je to trochu malo. Jeste je potreba vyresit prujezd kolem benzinky v Opatovicich. Ted tam kazdej projizdi pres benzinku a pak se tvari jako ze odbocuje vlevo podle modry sipky.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme