Štítky: | Magistrát | Střezina | školy | rekonstrukce |

Společnost Prima se nejspíš bude soudit s městem. Kvůli Střezině

Rekonstrukce Střeziny vázne.
Rekonstrukce Střeziny vázne. | autor: hradeckralove.cz

Společnost Prima se chce soudit s hradeckým magistrátem. Předmětem sporu je rekonstrukce hradecké ZUŠ Střezina, kterou firma zahájila, po několika měsících však opravy skončily. Nyní chce firma od magistrátu odškodnění. Za neproplacené stavební práce a ušlý zisk si naúčtovala skoro 17 milionů korun, minulé vedení radnice tuto částku srazilo na 8,5 milionů a to současné tuto dohodu odmítlo. Prima tedy chystá předžalobní výzvu. Informaci přináší Hradecký deník.

Vyhlášená hradecká umělecká škola, mimochodem největší v republice, čeká na rekonstrukci, která si vyžádá přes 160 milionů korun. Ta je však zatím v nedohlednu. V areálu školy je staveniště a čeká se na další kroky magistrátu. Je otázkou, jestli vůbec nějaké nastanou.

Hradecká radnice zřejmě bude řešit i spor s firmou, která měla práce provést. Poté, co hradečtí zastupitelé v březnu odmítli dohodu o narovnání se společností Prima, přistane na magistrátě v nejbližších dnech předžalobní výzva. Stavební firma se tak chce domoci odškodnění za neproplacené stavební práce a ušlý zisk. Ten vyčíslila na skoro 17 milionů korun. Ještě s minulým vedením města se pak dohodla na kompromisní částce 8,5 milionu. Nové zastupitelstvo ale vyjednanou dohodu zamítlo.

Mimosoudní vyrovnání už však ve hře zřejmě není. „Není to jen tak vyplatit někomu z městské pokladny peníze. Jestliže by nás firma zažalovala, a my ten soudní spor prohráli, tak budeme mít alespoň na základě čeho je vyplatit,“ vysvětlil pro deník primátor města Alexandr Hrabálek.

Společnost Prima zahájila rekonstrukci ZUŠ Střezina v celkové hodnotě asi 160 milionů na začátku loňského roku. Pracovalo se ale jen pár měsíců. Spor mezi stavební firmou a tehdejším vedením města v čele s primátorem Zdeňkem Finkem a náměstkem pro investice Jindřichem Vedlichem vyvrcholil v červnu 2018. Prima odstoupila od smlouvy kvůli špatné projektové dokumentaci, magistrát zase smlouvu považoval za neplatnou kvůli neplnění závazků ze strany firmy.

Společnost Prima má přitom podle deníku pro soudní spor v rukou tajný trumf. Inspekční zprávu mezinárodní certifikační a inspekční společnosti TÜV NORD. Ta uvádí, že městem předložená projektová dokumentace je špatná a pro realizaci stavby nepoužitelná.

Zatímco spor mezi magistrátem a Primou zřejmě rozhodne soud, rekonstrukce mezitím může pokračovat. Staveniště, na jehož blokování ze strany společnosti si stěžoval náměstek Bláha, už je přístupné. „Prima už městu předala staveniště,“ řekl Deníku mluvčí magistrátu Petr Vinklář s tím, že město nyní provede revizi dokumentace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Střeziny budou pokračovat na jaře. Na řadu přijde zázemí pro vedení a hudebníky

Město pokračuje ve šňůře komplexních stavebních úprav jedné z největších uměleckých škol v republice ZUŠ Střezina na Slezském Předměstí. Na jaře by měla být zahájena druhá etapa, která spočívá v rekonstrukci zázemí vedení školy a pavilonů klasické a moderní hudby. Spolu s tím…
Čtěte více

Hradecká umělecká škola Střezina se pyšní moderními sály tanečního oboru a unikátní spojovací chodbou

Základní umělecká škola Střezina sídlí v Hradci ve třech budovách. Tu hlavní zdědila po základní škole Jih na Slezském Předměstí a je třeba říci, že ta má svá nejlepší léta už dávno za sebou. Proto v uplynulých dvou letech prošla rekonstrukcí budova výtvarného oboru a ve středu…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme