Soud Strabag vs. Dopravní podnik začal

Firma Strabag, která měla v Hradci Králové na starosti výstavbu terminálu hromadné dopravy (THD) se nyní soudí s Dopravním podnikem města Hradce Králové (DPmHK) o 80 milonů korun. V pondělí začal jejich spor řešit krajský soud. Informuje o tom MF Dnes.

Nový terminál měl být totiž dokončen již vloni, ale firma Strabag kvůli technickým potížím požádala o tříměsíční odklad. Nakonec byl THD hotov až v červenci tohoto roku. Kvůli nedodržení závazků odebral DPmHK firmě Strabag záruku ve výši 80 milionů korun. "Aby mohl záruku čerpat, musel by mít osmdesátimilionovou pohledávku. Ve smlouvě nic takového není. Dokážeme také, že prodlení stavby zčásti zavinil dopravní podnik," cituje MFD  právní zástupce Strabagu Josef Černohlávek.
Dopravní podnik ale tvrdí opak. "Na garanci jsme měli právní nárok. Nemyslím, že by můj klient byl nějak zbytečně přísný. Lhůta byla už jednou prodloužená o několik měsíců a dál už to nešlo. Naráželi jsme na zákon o veřejných zakázkách. V ohrožení ale byla zejména dotace z Evropské unie," řekl právní zástupce DPmHK Vlastimil Marhan.
Podle soudu zatím ale věc není tak jasná, jak ji prezentuje DPmHK. "Smlouva za moc nestojí. Pro organizaci tak velkého díla je poněkud stručňoučká. Jinými slovy je mizerná. Myslím si, že je odbytá," řekla soudkyně Ludmila Kolářová. Jelikož je potřeba, aby firma Strabag dodala potřebné dokumenty, odložila soud na 22. prosince.
Firmě Strabag také hrozí soud kvůli nedodržení termínu Riegrova náměstí před hlavním nádražím, kde stále ještě nemohou zastavovat autobusy. To mělo být hotovo na konci září a od 1. října město účtuje firmě penále 150 tisíc korun za den.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme