Soud magistrát vs. Orgoníková odročen

Soudní přelíčení nařízeného sporu mezi magistrátem Hradce Králové a sociálnědemokratickou poslankyní Hanou Orgoníkovou, které bylo naplánováno na dnešek, bylo na žádost magistrátu odročeno. Magistrát se soudně domáhá omluvy za výroky Orgoníkové v souvislosti s privatizací společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové.
Poté, co byl případ odročen, se objevily spekulace, které mimo jiné naznačovaly snahy nechat celou záležitost "zaniknout". Magistrát však tyto spekulace odmítá. Jediným důvodem je údajně zdravotní indispozice právníka, který město v tomto sporu zastupuje. "Městu na výsledku procesu velmi záleží, a proto jsme nechtěli riskovat, že se náš právní zástupce nezvládne na jednání řádně připravit," uvedl primátor Otakar Divíšek. Je přitom zcela vyloučeno, aby město zastupoval jiný právník, protože ani jeden ze dvou zbývajících zaměstnanců právního oddělení není s případem dostatečně obeznámen.
Město požaduje omluvu za výroky, které Hana Orgoníková uvedla v dopise Nejvyššímu státnímu zastupitelství. V dopise vyslovila podezření, že při výběru partnera bylo spácháno několik trestných činů. Poslankyně dopis zveřejnila na vývěsce ČSSD v centru města. Přestože žalovaná vystupuje v celé věci jako soukromá osoba, učinila toto oznámení na hlavičkovém papíře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Podle právníků magistrátu tím mohl u veřejnosti vzniknout mylný dojem, že se jedná o oficiální stanovisko této instituce.
"Město nijak nezpochybňuje právo žalované, jakož i právo každého občana, učinit příslušným orgánům oznámení o jednání, které považuje za nezákonné. Tím, že oznámení učiněné žalovanou bylo zveřejněno aniž by šetření oznámených skutečností bylo ukončeno, došlo ze strany žalované k nedůvodnému zásahu do dobrého jména města," píše se v žalobě.
Právní zástupce Orgoníkové již dříve uvedl, že poslankyně zveřejněním dopisu informovala své voliče a plnila tím povinnost poslance.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme