SMS parkovné se někde nevyplatí

Placení parkovného pomocí mobilního telefonu si v Hradci Králové získává stále větší oblibu. Přesto se ale nedá použít ve všech zónách. Například na Pražském Předměstí, kde platí jiný tarif, se řidičům prodraží. Atol je s technologií ale spokojen.

Počet řidičů, kteří se rozhodnou parkování na placených místech uhradit pomocí SMS se od loňského března zvýšil téměř 20násobně. V době, kdy s novinkou provozovatel parkovacího systému přišel, zaplatilo za měsíc mobilem parkování asi 100 řidičů. Nyní jich systém každý měsíc eviduje téměř 1 900. „Na začátku jsme si dali za cíl, aby bylo víc než sto SMS denně. Začíná se nám to dařit, například minulý týden jsme měli přes 500 zpráv,“ řekl Hradeckému deníku předseda představenstva firmy Atol Dušan Čížek.
Novinku začal Atol testovat loni v samotném historickém centru města. Po prvních zkušenostech SMS parkovné rozšířil na všechny placené zóny. Dva základní SMS tarify ale nekorespondují s různými tarify jednotlivých zón. Na Pražském Předměstí, kde parkování stojí 10 Kč za hodinu, maximálně však 40 Kč za den, se placení pomocí mobilu řidičům výrazně prodraží. Nejnižší možná úhrada telefonem je o 5 korun vyšší, tedy 15 Kč. Pokud ale řidič zaparkuje na 3 hodiny, přeplatí pomocí SMS o plných 20 korun. Jedinou možností, jak v tzv. oranžové zóně zaplatit správně, je pomocí hotovosti.
„Parkoval jsem kousek od Bavlny, a protože nenosím drobné, chtěl jsem zaplatit SMS. Když jsem si spočítal, že bych platil téměř dvojnásobek, tak jsem volal do Atolu. Tam mi potvrdili, že je to tak a že jde o nedokonalost systému,“ zlobil se v Deníku šofér, který nechtěl zveřejnit jméno. Atol o problému ví, řešit ho ale zatím nechce. „Někde je to méně výhodné. Dali jsme přednost jednoduchosti. Kdybychom nastavili víc tarifů, tak by lidé nevěděli, který a v jaké ulici použít,“ vysvětlil Hradeckému deníku důvody Dušan Čížek.
Přesto v minulosti k úpravám SMS parkovného už došlo. Atol po protestech řemeslníků vytvořil speciální tarif právě pro ně. Výjimka umožňuje řemeslníkům zaparkovat na určenou dobu v rezidentních zónách v Labské a Orlické kotlině, kde jinak platí pouze předplacené parkovací karty.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
26.4.2010 18:19
AlenaB (neregistrovaný)
Když už jste dali přednost jednoduchosti, proč jste nezvolili ten levnější tarf?
29.4.2010 15:28
rzr (neregistrovaný)
Ale vyplatí, ATOLu se vyplatí určitě, hlavně v oranžových zónách.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme