Štítky: | Filharmonie |

Smlouva podepsána. Nové varhany se filharmonií rozezní na konci příštího roku

Filharmonie se varhan dočká už příští rok
Filharmonie se varhan dočká už příští rok | autor: mmhk.cz

Už je to černé na bílém: nové varhany se hradeckou filharmonii rozezní už příští rok. V listopadu totiž byla podepsána smlouva, podle která má společnost Roberta Ponča – varhany z Krnova dodat nástroj do 400 dnů. Tedy zhruba na konci roku 2017. Filharmonie o královský hudební nástroj, který vyjde na více než dvacet tisíc korun, usiluje už více než deset let.

Hrací stůl varhan bude dodán už v lednu, hlavní technické práce jsou naplánované na prázdniny a celý nástroj má termín předání do konce roku. „Smlouva byla podepsána koncem listopadu a firma má od podpisu smlouvy 400 dnů na to, aby nástroj dostavěla, vyzkoušela, dodala a zabudovala do sálu filharmonie. Bude to složitý úkol, protože je potřeba, aby koncertní provoz filharmonie mohl probíhat pokud možno nerušeně,“ popsala současný stav mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Filharmonie na nové mistrovské varhany čeká přes deset let, v minulosti dokonce pokus pořídit varhany pro filharmonii skončil podvodem. O novém nástroji se začalo mluvit už v roce 2005, kdy radnice budovu filharmonie opravila. Dotaci na varhany ale tehdejší varhanář použil k jinému účelu. Po mnoha letech soudních jednání ho letos pražský vrchní soud pravomocně potrestal za dotační podvod čtyřmi lety vězení. Soutěž na dokončení varhar loni vyhrála dílna Roberta Ponči z Krnova. Ta má nástroj dokončit za 8,8 milionů korun. Ještě před tím už byla hotova část varhan za 15 milionů korun.  

Pomoci získávat peníze na nové varhany se snaží nadační fond Varhany pro Filharmonii Hradec Králové, který také už pořídil část píšťal. Na jeho účet lze stále přispívat. Na získávání peněz se podílí i světově uznávaná operní pěvkyně Soňa Červená. Vedle města a dárců pořízení varhan financuje i kraj a dotaci čtyři miliony korun přislíbilo ministerstvo kultury.

Nové varhany budou podle projektu umístěné po obou stranách jevištních portálů budovy filharmonie, má je tvořit 3481 píšťal. Budou disponovat 54 znějícími rejstříky. Nejdelší píšťala má být dlouhá 5,6 metru, nejmenší bude měřit dva centimetry.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na vánoční trhy, půlmaraton nebo procházku adventním Hradcem

Třetí adventní víkend v Hradci Králové můžete strávit na vánočních trzích na Velkém náměstí nebo se projít vánočně vyzdobeným městem s průvodcem. Poběží se Vánoční půlmaraton, konají se farmářské trhy. Filharmonie zve na pohádku S čerty nejsou žerty, v Aldisu zazpívá Lucie Bílá…
Čtěte více

Sál hradecké filharmonie se bude jmenovat po slavné pěvkyni Soně Červené

Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně…
Čtěte více

Hradec ocenil výjimečné osobnosti i události

Výroční ceny a tituly Talent královéhradecké kultury za rok 2022 už jsou uděleny. Město předalo ocenění v nových prostorách banky ČSOB. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo manželům Věře Říčařové a Františku Vítkovi za celoživotní loutkářské mistrovství evropského…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme