Štítky: | Kraj | stěžery |

Školy i rušný společenský život. Stěžery u Hradce získaly titul Vesnice roku 2018

Stěžery jsou Vesnicí roku 2018
Stěžery jsou Vesnicí roku 2018 | autor: vyletnik.cz

Titul Vesnice roku 2018 Královéhradeckého kraje získaly Stěžery nedaleko Hradce. Se Zlatou stuhou získá obec na Hradecku jeden milion korun na svůj další rozvoj. „Při prezentaci naší obce před hodnotitelskou komisí se nám podařilo představit vše důležité, co se podařilo, a přesvědčit ji, že si opravdu zasloužíme být vesnicí roku. Máme z toho velikou radost a je to jistě výrazný impuls pro naši další práci. V obci vynikajícím způsobem funguje základní a mateřská škola a působí zde několik spolků, které jsou hlavními iniciátory společenského života. Velmi angažovaně se do dění v obci zapojují i naši občané. Tím všichni skutečně naplňujeme v praxi pojem ‚Živý venkov‘. Naším přáním je, aby se nám všem ve Stěžerách dobře žilo,“ uvádí starostka Dagmar Smetiprachová.

„Již samotnou účast v této soutěži vnímám jako velice prestižní záležitost. Dnes bychom jen obtížně hledali obec, kde vedení a občané nepečují o její vzhled a neusilují o další zvelebení. Soutěžící si proto musí být velmi dobře vědomi všech svých silných i slabších stránek. Porota se pak musí zhostit nelehkého úkolu a pečlivě vážit na miskách vah. Protože některým z účastníků unikne vítězství skutečně jen o vlásek, uděluje Královéhradecký kraj od loňského roku peněžní prémii za druhé a třetí místo,“ říká hejtman Jiří Štěpán.

Soutěž Vesnice roku je každoročně vyhlašována od roku 1995 a je organizována ve dvou kolech. Do celostátního postupuje za každý kraj vždy jen jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v kole krajském.

Přihlášky do letošního ročníku bylo možné podávat do konce dubna. Hlásit se mohly obce vesnického charakteru včetně městysů či měst do 7500 obyvatel. Hodnotící komise navštěvovala soutěžní obce na začátku června. Obce hodnotila v oblasti společenského života, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanské vybavenosti, úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň, péči o krajinu, připravovaných záměrů a také informačních technologií a koncepčních dokumentů.

Slavnostní vyhlášení a předání všech ocenění krajského kola se uskuteční 18. srpna ve vítězné obci. Vyhlášení celostátního kola bude 15. září v Luhačovicích.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Od pátku začínají fungovat opravené zastávky ve městě. Další zase budou měnit režim

V souvislosti s opravami pozemních komunikací a se změnami, které se týkají městské hromadné dopravy, se mění některá místa zastávek autobusů a nebo jejich režim. Změny startují pátkem 16. prosince a týkají se obce Stěžery i zastávek u opavené křižovatky Fortna. Zastávky, u…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme