Školní kuchyně v Hradci Králové nahradí velkovývařovny

Rodiče školáků v Hradci Králové se bouří. Nelíbí se jim, že město chce jako jedno z prvních v republice zrušit klasické školní kuchyně. Místo nich hodlá jen v několika školách zřídit velkovývařovny, odkud se budou jídla do mateřských a základních škol rozvážet.
Radnice tvrdí, že současné kuchyně nevyhovují hygienickým normám. Party kuchařek brzy nahradí jen pomocné síly, které budou dovezená jídla z megavývařoven v době oběda vydávat. Kuchařky bude čekat brzké propuštění z práce kvůli nadbytečnosti. To se jim nelíbí. „Ta nejistota se odráží na psychice, protože nevíte, jestli budete mít práci nebo ne. Sama za sebe mohu také říci, že jídlo dovážené nemůže být stejně kvalitní jako to, které se uvaří přímo,“ uvedla jedna z kuchařek, která si nepřála být jmenována. Výhrady mají i někteří rodiče, kteří se taktéž domnívají, že jídlo utrpí na kvalitě.Magistrát se ale brání. „Jídlo se nebude muset ohřívat, bude se převážet v termoboxech, kde neztratí teplotu. Rozhodně neklesne jeho kvalita,“ zdůraznil mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.
Přestavět všech 31 školních kuchyní ve městě by podle magistrátu přišlo velmi draho. I když radnice zaplatí dopravu jídla, ušetří desítky milionů korun, které jsou podle nových norem na dovybavení potřeba. První dvě velkovývařovny začnou fungovat už od září a poslední nejpozději od roku 2007, kdy starým školním kuchyním skončí takzvaná hygienická výjimka.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.1.2006 17:13
Zdenek (neregistrovaný)
Vývařovny
Domnívám se, že Hradec na tom není tak špatně, aby se nemohly postupně provést rekonstrukce kuchyní. Nechápu, proč se má stavět zbytečná lávka u Aldisu, ne zrovna pěkná socha a hrůzné osvětlení náměstí. Jde jen o fakt přehodnotit finanční priority a to co nejdříve.
25.1.2006 19:13
Lada (neregistrovaný)
Aha, pan Zdenek je diktator a nelibi se mu socha, a proto by se nemela stavet. Nevim sice, jakou mysli, ani on to zrejme nevi, ale kazdopadne rozhodne nestavet! Dale se jemu osobne nelibi osvetleni namesti, takze by se nemelo delat, to je prosté. Nevadi, ze je soucasti celeho velkeho projektu. Stejne tak vyhraneny nazor ma na lavku k Aldisu. Jemu se proste zda zbytecna, kdyby mohl, rozhodne by jeji stavbu zakazal! Co by asi tak pan Zdenek udelal s temi chytre usetrenymi penezi? No dal by je do triceti vyvaroven. Vzdyt sporaky jsou rozhodne trvalesimi hodnotami nez SOCHA, OSVETLENI a LAVKA.

Pokud vas (jako me) taky mrzi, ze pan Zdenek neni diktator a nevezme to tu pevne do rukou, pojdme spolu svrhnout demokracii a dosadit tohoto neomezeneho vladce :)
25.1.2006 23:17
muf (neregistrovaný)
Pan Zdeněk to myslí dobře,jenom to trochu přehání s argumenty.Mám pocit, že se nám funkcionáři všemožných orgánů snaží vše centralizovat, jako tomu kdysi bylo.
26.1.2006 13:08
Zdenek (neregistrovaný)
Lada
Koukám, že někdo nedokáže přemýšlet.Tak co se týče osvětlení nikoliv modernu, která se tam nehodí, ale to co tam už bývalo, socha na sloupu se na náměstí taky nehodí a to není jen můj názor a lávka u Aldisu- kdosi mi na můj příspěvek ohledně starého dubu napsal, že nemám rád přírodu.Takže se děsím lidí jako jsi Ty, protože se nad ničím nezamyslí, ale jen kritizují.To pro příště.A pokud myslíš, tak si představ, jak by probíhal rozvoz obědů na jednotlivé školy.Kolik vynikajících kuchařek by přišlo o práci.A pokud jsem podle tebe diktátor, tak na to je jednoduchá odpověď- na lidi Tvých názorů nikdo jiný neplatí.
26.1.2006 14:31
Lada (neregistrovaný)
RE: Lada
Taky koukám, že někdo nedokáže premýšlet. Ale jsi to asi ty sám. Opakuji ti, že o tom, jestli se tam něco hodí nebo ne, nerozhoduješ ty jako diktátor, ale skupina fundovaných a tím poveřených lidí!! Co se týče "sochy na sloupu", jak nazýváš pomník starosty Ulricha - je vás skutečně hodně, co proti tomu brojilo, to uznávám, nicméně se musíš podívat na to, že je to věc vkusu. (Opět o tom nemůže rozhodnout jeden člověk a dojnásob ne TY!:)) Já jsem naopak byl z takové věci nadšený, bylo to něco nového, netradičního, vtipného, ale i k zamyšlení. Zkrátka něco pokrokového, což se k panu Ulrichovi velmi hodí! Pokud jsi o něm něco slyšel, tak chápeš. Hradec má tradici moderního města. Uvědom si, kolik lidí se ve své době stavělo proti budově Musea. Že se na to místo nehodí, že je příliš pompézní atp. Takových příkladů je ve světě mnoho. (Za všechny např Eiffelova věž!!) Ale čas ukázal, že neměli pravdu! Nebuďmě tolik kozervativní a otevřeme se novým nápadům. Nicméně teď se již ví, že tento projekt je mrtvý a že se konat nebude... Přesto tady na něj nadáváš. No jo, neinformovanost. Jen naplivat a odejít...

Děsíš se lidí, kteří se nad ničím nezamyslí a jen kritizují? Za příklad dáváš mě? Nechápu to, asi mi chceš jen ve vzteku ublížit, rozhodně nerozumím z čeho tak soudíš. Dokonce si myslím, že zrovna taková slova by se hodila na tebe. Takže pokud se takových lidí děsíš, pozor na to, až se podíváš do zrcadla...

"Kolik vynikajících kuchařek by přišlo o práci" :-D Ty se nebojíš zatlačit na city koukám. Málem jsi mě rozplakal. (zřejmě je to už dávno, cos chodil do školní jídelny a vyndával vlasy z už samo o sobě naprosto nejedlé polívky a doufal, že jsou to skutečně vlasy a ne ochlupení z jiných koutů lidského těla - toto je hyperbola, aby bylo jasno:-D) Ale tvoje argumentace je demagogie. Přijdou o práci v zájmu pokroku. Přeci je tu nebudeme mít, když nejsou potřeba... Platit si je zbytečně, jako lidi na stavbu hladové zdi. Víš kolik kočích přišlo o práci, když si lidi začli pořizovat auta? Navíc sleduji, že nemáš ani soucit s lidmi, kteří se hodlají živit jako ti, co budou to jídlo rozvážet. :-)

Na lidi mých názorů neplatí nikdo jiný než diktátor, jak píšeš? Měl bych to nechat bez reakce, tento šokantní dovětek... Protože jinak bych se musel opět dlouze rozepsat... Zdravím, Zdenku.
26.1.2006 15:19
Zdenek (neregistrovaný)
RE: Lada
Tak jsem se docela pobavil. Jenom jsi zapoměl na tu lávku, kterou já osobně považuji za nesmyslnou.A taky jsis neuvědomil jednu věc. Peníze na tyto věci jdou i z našich daní, tedy i z mých. A mě není jedno co se s nimi děje.Vůbec Ti nevadí, že rodiče dětí protestují proti rušení jídelen, jejich centralizaci. To je Tvé chápání demokracie. Dost nešťastné. Ale to se nedá nic dělat.Jinak pokud jsem chodil do školní jídelny tak to bylo OK!Asi nevíš jaká tam platí pravidla.Co se týče rozvozu jídel, tak jsem zvědav kdo vyhraje výběrové řízení.A jiínak diktátorem jsi mě nazval Ty- já to jen přijal.Zkus se trochu zamyslet a potom piš.Jinak co se týče starého dubu, tak jsem pro jeho zachování.Tohle se děje v zemích kde mají víc zeleně než je u nás.A ještě na závěr- určitě mám právo říci svůj názor, ale snažím se pochopit Tvůj. I když mi to v některých pasážích bude trvat.Mimochodem na úplný závěr je škoda, že si tyto věci nemůžeme říci osobně.A taky se někdy podívej na fotky starého Hradce. Měli bychom k nim někdy přihlížet.
26.1.2006 18:41
Xaver (neregistrovaný)
diktátor
Vaše debata sklouzla někam jinam. Ale takový osvícený diktátor, to by šlo. Osvícený, ne zahleděný do minulosti. Úsměvný den :-)
27.1.2006 12:28
Anča (neregistrovaný)
kuchyně, peníze
Lávka u Aldisu? Kdopak asi pracuje přímo naproti (tam jak bývala Pochodeň) a chce mít kratší cestu do restaurace v Aldisu na obědy?? K ničemu jinému by ta lávka nebyla!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme