Školky budou mít své spádové obvody. Rodiče tak v místě svého bydliště budou mít místo jisté

| autor: MorgueFile.com

Mateřské školy v Hradci budou mít své spádové oblasti. Město tak vyhoví nové legislativě, musí prostřednictvím obecně závazné vyhlášky přiřadit ulice ve městě vždy spádově k dané mateřské škole. Rodiče by pak měli své dítě přihlásit tam, kam patří, měli by tam mít jisté místo.  Mohou ho přihlásit i jinam, ale nemohou počítat s místem, pokud školka nebude mít volno. Obecně závazná vyhláška nově vymezí jednadvacet spádových obvodů. Vyhlášku schválili městští radní, jednat se o ní bude ještě na zasedání zastupitelstva.

 

Podle novely školského zákona bude povinné předškolní vzdělávání dětí ve věku pěti až šesti let a zároveň s tím má zřizovatel školy povinnost vymezit jejich školské obvody.

„Při zpracování návrhu na  vymezení školských  obvodů spádových mateřských škol  jsme vycházeli z demografického vývoje na území města, z  počtu dětí s trvalým pobytem v jednotlivých ulicích města  a z  maximálního možného počtu dětí, které jednotlivé mateřské školy mohou pro další školní rok přijmout, také jsme přihlédli k  výsledkům přijímacího řízení mateřských škol v minulých letech,“ vysvětluje Alena Synková, vedoucí odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže.

S obecně závaznou vyhláškou souhlasili v úterý městští radní, jednat o definitivní podobě budou ještě zastupitelé. Dokument bude platit po schválení zastupitelstvem, tedy už pro nadcházející zápisy do mateřských škol, které se letos uskuteční 12. a 13. května. Pak budou seznamy ulic k dispozici na webových stránkách města.

Město při vytváření vyhlášky stanovující obvody pro mateřské školy uplatnilo stejná pravidla jako při vymezení obvodů u škol základních.

V uplynulých letech město situaci s nedostatkem míst v mateřských školách řešilo výstavbou nových mateřských škol  v lokalitách, kde byla poptávka po místech vysoká a převyšovala volnou kapacitu. Takovou lokalitou bylo Moravské Předměstí, kde vyrostly dvě mateřské školy Podzámčí a Pohádka při ZŠ Mandysova, v Malšovicích mateřská škola Holubova, ve Svobodných Dvorech mateřská škola K Meteoru a v Kuklenách mateřská škola v Markově ulici.

„V současné době by podle podrobných analýz měla kapacita mateřských škol stačit a předpokládáme, že umístíme všechny děti čtyřleté a starší, které mají místo trvalého pobytu v Hradci Králové. Spádové obvody mateřských škol zajišťují rodičům to, že mají ve spádové mateřské škole zajištěné místo. Ale je třeba zdůraznit, že rodič není spádovostí nijak svázán a může pro své dítě zvolit jinou  mateřskou školu podle své úvahy,“ vysvětluje Milan Jaroš, náměstek zodpovědný za oblast školství. V nespádové mateřské škole nemá dítě nárok na přijetí, pokud rodiči vybraná mateřská škola nebude mít volnou kapacitu. Počet volných míst v mateřských školách závisí především na počtu dětí, které nastoupí k povinné školní docházce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme