Štítky: | Městské lesy |

Školáci pomáhají dokrmovat lesní zvěř. Nasbírali 14 tun žaludů a kaštanů

Také srnky potřebují v zimě jíst.
Také srnky potřebují v zimě jíst. | autor: Městské lesy Hradec Králové

Některá lesní zvířata celou zimu prospí a vzbudí se až na jaře, některým ale pouze naroste silnější srst a se sníženými teplotami se musí vypořádat po svém. Největším problém je hledání potravy – většina keřů a stromků opadala, už začíná padat sníh. Řada tak přichází na myslivce, kterým nastává plno práce s přikrmováním. V hradeckých lesích jim s tím pomáhají také školáci. Ti letos nasbírali už několik tun jídla pro srnky a zajíce.

Žaludy a kaštany. Přesně toto krmivo sbírali letos na podzim královéhradečtí školáci a předškoláci. Plodiny od nich vykoupily Městské lesy Hradec Králové a nakrmí s nimi nejen kance a daňky žijící v oplocených oborách, ale i volně žijící zvířata. „Podzimní přikrmování spárkaté zvěře, v hradeckých lesích srnčí a dančí zvěř, jelen zde nežije, je před blížící se zimou velmi důležité a patří mezi jednu z hlavních činností mysliveckého hospodaření,“ říkají lesníci.

A kolik „jídla“ pro lesní zvěř se školákům podařilo nasbírat? „Zájem ze stran škol byl až překvapivě veliký. Děti nadšeně sbíraly snad proto, že tak pomohou zvěři v lesích, ale také si mohly pro své třídy přivydělat. Celkem jsme vykoupili téměř 4 500 kilo žaludů a více jak 9 000 kilo kaštanů,“ spočítali lesníci. Téměř čtrnáct tun krmiva prý není žádné velké množství. Po žaludech a kaštanech podle myslivců zanedlouho nebude ani památky, zvířata si s nimi bez problému poradí.

Nejpilnější sběrači byli na Základní škole Štefcova. Dětem se tam podařilo sehnat 1880 kilo žaludů a 3581 kilo kaštanů. Velmi dobře se vedlo i školákům na „Štefánikovce“. Lesníkům odevzdali 445 kilo žaludů a 1891 kilo kaštanů. A zahanbit se nenechaly ani mateřinky. Například předškoláci z Mateřské školy Štefcova v lese našli 649 kilo žaludů a 1195 kilo kaštanů. Kromě nich se do akce zapojila i MŠ Klíček, MŠ Kampanova, ZŠ Pohádka či MŠ Březhrad.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme