Sklad oceli prý Březhradu neuškodí

Obyvatelé Březhradu mají další důvod k nespokojenosti. Už několik let odmítají pokusy hradecké radnice o umístění průmyslových podniků v této části města. Poslední protesty byly namířeny proti velkoskladu oceli. Ten ale podle studie vlivu na životní prostředí škodit nemůže.

Takzvaná studie EIA proti velkoskladu nepřinesla žádné námitky. Místní to nepotěšilo, zástupci společnosti Thyssen Krupp Ferrosta, který zde chce sklad vybudovat, studie nepřekvapila. „Toto rozhodnutí je jen jedním z mnoha kroků, které musí investor udělat. Nyní záleží na příslušných úřadech, zda vydají další souhlasná povolení,“ řekl Mladé frontě Dnes Richard Veselý z oddělení posuzování vlivů na životní prostředí královéhradeckého krajského úřadu. Podle něj nebudou při svém rozhodování další úřady nijak vázány rozhodnutím kraje.
„Jsme zase o krok blíž našemu cíli. Teď budeme postupovat dál podle zákona,“ popsal postup MF Dnes jednatel společnosti Thyssen Krupp Ferrosta Radek Miláček. O termínu stavby však zatím spekulovat nechce. Pro odpůrce velkoskladu to však znamená jediné – společnost bude moci požádat o stavební povolní. „Věděli jsme, že je to padesát na padesát, ale rozhodnutí pro nás není překvapivé. Spíše je to zklamání,“ vysvětlila Mladé frontě Dnes Dana Pavlíčková ze společnosti Zdravý a bezpečný Březhrad.
Březhradští dlouhodobě oceláře odmítají. Argumentují nárůstem hluku, prachu i nákladní dopravy. Lokalita nedaleko opatovického vlakového nádraží prý přijde o další zeleň, hrozí také poškození podzemních zdrojů vody. Místní lidé dokonce kvůli nespokojenosti s postupem hradecké radnice usilují o odtržení od města. Referendum ale soud zamítnul. „Referendum nechceme dělat jen kvůli překladišti oceli. Hlavním důvodem je, že je špatná dohoda se současným vedením města,“ postěžoval si MF Dnes zástupce výboru k březhradskému referendu Aleš Bezrouk.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme