Škatulata se hýbou, ČSSD se znovu dostala do hry

Hradecká TOP 09 ukončila jednání s koalicí a chce vyjednávat s OSD a ČSSD o velké koalici. Vítěz komunálních voleb se tak znovu vrací do hry. Za odměnu by si TOP 09 mohla sáhnout i na primátorský post.

"Možná jste pochopili, že se opravdu velmi vymezujeme vůči Volbě pro město a na tom zatím teda musíme trvat a nevěřím tomu, že by se něco v tomto smyslu mělo měnit," komentoval odchod z koalice Českému rozhlasu Hradec Králové lídr TOP 09 Richard Nádvorník. „Vadí nám Vladimíra Šilhánková, kterou strana navrhovala na místo náměstkyně. Také způsob jednání byl ze strany Volby pro město velmi arogantní,“ dodala v Deníku Lenka Jaklová z TOP 09. Podle ostatních koaličních partnerů se ale jedná pouze o zástupný problém a záminku. „Bylo to překvapení, nic jsme netušili, mělo se dál jednat o personálních záležitostech,“ sdělila Hradeckému deníku Pavla Finfrlová z ODS. „Pouze si vytvořili konfliktní bod, aby mohli z koalice odejít, naše rozpory vůbec nebyly tak hluboké. Byli jsme ochotni ustoupit a místo paní Šilhánkové byl připraven Josef Krofta, stačilo se jen dohodnout,“ zdůraznil Hradeckému deníku Martin Dvořák z VPM.
Ve skutečnosti měla být pravým problémem nabídka pouze jediného křesla v městské radě pro TOP 09. „Požadavky TOP 09 se hlavně týkaly nároků na placená místa ve vedení, které ostatní partneři okamžitě označili jako nereálné a neodpovídající volebnímu výsledku. Z našeho pohledu se jedná z jejich strany o zástupný problém, který maří dvoutýdenní společné úsilí a zavírá možnost společného středopravicového projektu,“ řekl Deníku Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu. Požadavky TOP 09 upřesnil přímo na našem diskuzním fóru lídr VPM Martin Dvořák: "Na první jednání přišla TOP s požadavkem 2 náměstci plus 2 placení radní (což je v podstatě totéž). I oni sami snad tušili, že to asi při celkem 4 mandátech pro TOP nejspíš nepůjde. Postupně ale krystalizovala stále zjevněji ta hlavní ambice, tedy rychle najít angažmá pro lídra kandidátky."
Významnější roli by tak TOP 09 mohla v Radě města hrát díky spolupráci s ČSSD. Sociální demokraté nyní preferují vznik velké koalice, o které chtějí jednat už ve čtvrtek 4. 11. večer. "Byla by to TOP 09, ODS a pravděpodobně bych přizvala ta dvě menší uskupení Doma v Hradci a Změna pro Hradec," popsala chystaná jednání o velké koalici Českému rozhlasu Hradec Králové Hana Orgoníková z ČSSD. Podle Orgoníkové je za takové situace ČSSD připravena nabídnout TOP 09 i post primátora.
Samotná koalice ČSSD, ODS a TOP 09 by v zastupitelstvu měla pouze 18 křesel a k většině by jí chyběl jeden mandát. Změna pro Hradec ale už dříve avizovala, že nechce vládnout společně s dosavadním vedením radnice.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Doporučujeme
Nahoru