Šimkovy sady se příští podzim předvedou v nové podobě

V Šimkových sadech se už pracuje na největší rekonstrukci od doby jejich vzniku ve 30. letech minulého století. Nová podoba parku je navržena v souladu s původní koncepcí architekta Gočára. Stěžejní prvek, kterým byla a opět bude vodní plocha, zůstane zachován. Navíc však přibudou nové cesty, lavičky, lávky a dokonce i půjčovna loděk. Šimkovy sady se v novém hávu předvedou příští podzim.

Od předání lokality Šimkových sadů zhotoviteli stavby uběhl už necelý měsíc. V polovině června si areál převzal generální dodavatel stavby, kterým je Sdružení PONTEVIA & SILNICE ČÁSLAV & PIIS. Stavba by měla podle uzavřené smlouvy o dílo trvat do konce prázdnin příštího roku a částka za rekonstrukci sadů by se měla vyšplhat na téměř šedesát milionů korun. Velká část rozpočtu bude kryta z fondů Evropské unie, uvedla to tisková mluvčí města Magdalena Vlčková.

Sady jsou v tomto okamžiku zpřístupněny ve velice omezené míře. „Veřejnosti zůstane přístupná pouze louka za mateřskou školou za valem z ulice Akademika Bedrny. Částečně zpřístupněna bude pro chodce a cyklisty cesta protínající park od ulice Akademika Bedrny k podchodu pod ulicí Pilnáčkovou na druhém silničním okruhu spolu s komunikací podél okruhu směrem k zastávce MHD," popsala Pavlína Hofmanová z odboru investic Magistrátu města Hradec Králové. Přístup zůstává zachován i do stávajícího skateparku, který zůstane v provozu.

Dokud nebudou stavební práce dokončeny, nebude možné v prostorách parku z bezpečnostních důvodů pořádat žádné akce. "Omezení po dobu stavby jsou připravena tak, aby co nejméně narušila okolí, ale zároveň co nejvíce ochránila bezpečnost lidí," doplnila mluvčí města Vlčková.

Vizualizace obnovené podoby Šimkových sadů slibují nejen novou zeleň - až na 352 nových stromů, půl druhého tisíce keřů a zhruba čtyři tisíce trvalek. "Většina stromů, která byla pokácena v únoru letošního roku, byla ve špatném stavu a mohla by do budoucna ohrožovat okolí. Návštěvníci parku o zeleň v žádném případě nepřijdou," ubezpečila Vlčková. Dále také popsala, že vodní plochu by měly do budoucna obsadit loďky a v zimě ji mohou využívat bruslaři. "Dojde k opravě stezek a k výměně mostů. Zachován zůstane i objekt skautské klubovny, která by měla být rozšířena,“ upřesnil Jindřich Vedlich, náměstek primátora města pro rozvoj.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.7.2012 19:33
diviš  (Nováček +9)
Pane Fischer předpokládám,že tak veliká ivestice bude průbežně sledována a vložené finanční prostředky budou sdělovány.Jen ,aby to nedopadlo jako s Pivovarem -balík peněz a jeden velký bo....!
Taky by to chtělo zaměstnat minimálně dva hlídače parku,aby se z něho nestal domov pro bezdomovce,jak to bylo doposud!Když je 60 mil.na výstavbu tak se snad seženou peníze i na ty hlídače, lidí bez práce je snad dost.Se zájmem budu tuto akci sledovat a Vás se budu průbežně ptát!!Takže přeji hodně zdaru!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme