Šimkovy sady se dočkají obnovy

Do dvou let by se hradecké Šimkovy sady mohly změnit k nepoznání. Zásady vylepšení slibuje nyní město. Podle Hradečanů by si jeden z největších městských parků obnovu zasloužil. Od posledních oslav svátku práce v minulém režimu sem mnoho investic nepřišlo.

Situace současných sadů je neutěšená. Rozpadající se lavičky, chátrající objekty, pozůstatky někdejších pódií, na kterých kdysi koncertovali umělci a řečnili politici. Parková úprava ani zarostlé jezírko také městu dobrou vizitku nedělají. Mezi obyvateli jsou přitom sady stále oblíbeným místem odpočinku. Někdy jde ale z procházek strach. „Udělal bych nové cesty, přidal pár sezení. Měl by tam být nějaký servis třeba pro rodiny s dětmi nebo pro seniory,“ cituje příspěvek Valentina Kusáka na Facebooku týdeník Sedmička. Nový projekt obnovy sadů by přitom právě taková přání měl vyslyšet.
„V místě plánujeme velké centrální dětské hřiště s bludištěm ze živého plotu. Občerstvení by fungovalo i v zimě pro bruslaře na rybnících,“ řekl Sedmičce Pavel Zadrobílek z ateliéru Žárovka architekti. V parku by měly být nové chodníky i cyklostezky a trasy pro bruslaře, nové veřejné záchody i stánky. Dřevěná rotunda podle zjištění Sedmičky změní podobu poté, co se najdou nové prostory pro skauty, kteří nyní objekt využívají.
Velkou proměnu čeká i systém jezírek. Zcela nový by měl být menší můstek, voda v jezírkách by už neměla kvést, protože se s obnovou plánuje jejich zprůtočnění. Z Labe sem systémem potrubí má proudit čerstvá voda. Na místě nezrealizovaného japonského centra Nozomi má být zahrada, bývalé šance mají poskytnout prostor pro speciální stezku pro nevidomé.
Podle města by rekonstrukce mohla začít už v druhé polovině roku 2011. „Pokud to tak bude, na podzim roku 2012 by mohlo být hotovo,“ potvrdil Sedmičce Valentýn Avramov z investičního odboru hradeckého Magistrátu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme