Sezonu v sobotu zahajují Hrádek u Nechanic, Karlova Koruna i Chlum

Zámek už je slavnostně vyzdoben. Zdroj: Hrádek u Nechanic
Zámek už je slavnostně vyzdoben. Zdroj: Hrádek u Nechanic

Zámek Karlova Koruna, zámek Hrádek u Nechanic a Památník bitvy 1866 na Chlumu. Co tato tři místa spojuje? Kromě toho, že jsou všechna nedaleko Hradce Králové, se tu také v sobotu uskuteční slavnostní zahájení letošní turistického sezony. Na zámcích chystají speciální velikonoční program, na památníku Chlum zase nebude chybět vojenská přehlídka rakouské a pruské armády, které tu proti sobě v 19. století bojovaly.

Hrádek u Nechanic oslaví Velikonoce s předstihem

Velikonoce sice začínají až příští víkend, oslavit je ale můžete s už teď. A to na zámku Hrádek u Nechanic, který od 28. března do 6. dubna pořádá již tradiční jarní akci s názvem Velikonoce na zámku. Otevřeno je vždy od 9 do 16 hodin. „Při prohlídce zámeckých interiérů seznámíme návštěvníky s historií Velikonoc, s velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí a s mnoha dalšími zajímavostmi z období nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce,“ zve na Hrádek jeho kastelán Ivan Šenk.

Stejně jako o Vánocích tu bude zpřístupněna zámecká kuchyně, která nabídne velkou místní specialitu – sváteční zámecký likér. „Káva, čaj a něco dobrého k tomu bude též připraveno,“ dodává Ivan Šenk. Návštěvníci si na zámku mohou rovněž zakoupit perníčky či suvenýry s velikonočními motivy. Otevřeno zde bude i o velikonočních prázdninách, které jsou letos 2. a 3. dubna. Na Velikonoční pondělí bude na zámku sloužena v 10 hodin mše svatá v zámecké kapli sv. Anny.

Za vstupenku na zámek zaplatíte 120 korun, snížené vstupné činí 80 korun a pokud přijdete jako rodina, necháte na kase rovných 300 korun.

Karlova Koruna zve na jarmark a jarně nazdobené expozice

To pravé velikonoční veselí si můžete užít také na zámku Karlova Koruna nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Akce s názvem Velikonoce na zámku začíná v sobotu v deset hodin dopoledne. Na programu je například řemeslný jarmark a prohlídky jarně nazdobené zámecké expozice. Bohatý program je připraven i pro děti. Ty mohou využít například nabídky výtvarných dílen, zhlédnout divadlo nebo se zúčastnit různých soutěží. Doprovodný program poběží také na malém nádvoří zámku. Vystoupí zde Spolek historických tanců, na programu je například i drezúra koní a vystoupení žáků ZUŠ. Vstupné na zámek Karlova Koruna činí pro dospělé 100 korun, pro děti 80 korun, rodinná vstupenka vás vyjde na 300 korun.

Sezonu na Chlumu zahájí přehlídka rakouských a pruských vojáků

A do třetice Památník bitvy 1866 na Chlumu, který rovněž tuto sobotu zahajuje letošní sezonu. Slavnostní program začíná ve 14 hodin a slibuje malou přehlídku uniformovaných jednotek rakouských a pruských vojáků, komentované prohlídky vnitřní expozice a také v areálu bojiště, podrobný rozbor převratné „jehlovky“ a také vystoupení chlapeckého pěveckého sboru Boni Pueri. Muzeum je památkou největšího vojenského střetnutí na území Čech a Moravy. Kromě muzea a areálu je na místě rovněž vyhlídková věž o výšce 55,6 metrů, která byla postavena na místě původní rozhledny z roku 1899.

Muzeum války je otevřeno od 1. dubna do 30. září denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. Vyhlídková věž je od dubna do konce května otevřena každý víkend vždy od 9 do 17 hodin a od června pak každý všední den mimo pondělí ve stejném čase. Základní vstupné do muzea činí 50 korun, rodinné 100 korun. Na rozhlednu od 15 let zaplatíte 20 korun, pro děti je vstupenka za desetikorunu.

Po dvaceti měsících své brány otevírá také Hospital Kuks. Ten prošel rekonstrukcí za více než půl miliardy korun a nabízí návštěvníkům spoustu zajímavých novinek. Více o rozsáhlých opravách Hospitalu najdete v tomto článku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: S vysvědčením zdarma do muzea i do akvacentra

Začátek letních prázdnin mohou školáci oslavit v hradeckém muzeu či akvacentru, kam mohou s dobrým vysvědčením zdarma. Na bojišti na Chlumu vojáci v dobových kostýmech připomenou výročí bitvy z roku 1866. Hradečáky čeká taky dětský den s opékáním buřtů či Sousedské rockování.
Čtěte více

Zveme: Na africké trhy, do letního kina či na zámecké slavnosti

Víkend se blíží a vy se opět můžete nechat inspirovat naším výběrem zajímavých kulturních i sportovních akcí v Hradci Králové a blízkém okolí. Filmoví nadšenci mohou vyrazit do letního kina Širák na úspěšnou českou komedii Ženy v běhu, hudební nadšenci přivítají další ze…
Čtěte více

Hradecké pomníky díky opravám mohou soutěžit o titul Památka roku 2018

Čtyři pomníky z Hradce Králové budou bojovat o umístění ve finále soutěže Památka roku 2018 v kategorii malých památek. Pomníky obětem 1. světové války byly v loňském roce zrekonstruovány. Jde o pomníky, které stojí v okrajových částech města. Na Novém Hradci Králové, ve Slatině…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme