Štítky: | nábřeží paromilů | paroplavba |

Sezóna začala. Parníky po Labi už vypluly

| autor: hradeckralove.cz

Parníky Královna Eliška, Primátor Ulrich a pirátská plachetnice opět vypluly po Labi. Do přístavu ke Smetanově nábřeží v Hradci Králové se vrátily po několikaměsíční zimní údržbě. Po kontrole technického stavu a drobných opravách zahájila o víkendu Hradecká paroplavební společnost novou sezónu.

"Teď se to bude montovat na vodě. K tomu stěžni samozřejmě přijde plachta. A také lana, konopná a ocelová, aby ta loď trochu esteticky vypadala," vysvětluje pro Český rozhlas kapitán a spoluzakladatel Hradecké paroplavební společnosti Jaroslav Kostkan.

Na lodích je samozřejmě neustále hodně práce. Zbývá ještě doladit nějaké drobnosti, v interiéru něco dotřít, něco dodělat, tesařina. Umýt střechu a vyvěsit vlajky. Ty tam musí být ze zákona. "Máme nově ušité. Důležité ale je, že lodě jsou provozuschopné. mají technické prohlídky, kotle jsou v pořádku po revizích, takže to je důležité. A samozřejmě ty drobnosti se během sezóny běhme plaveb dokončí," říká Jaroslav Kostkan.  

Ještě se dolaďují poslední úpravy přímo na terase u přístavu. Dousloužily už trámy a prkna, budou se muset společně se zábradlím vyměnit.

Hradecká paroplavební společnost vznikla v roce 1998. Jejími zakladateli jsou Jaroslav Kostkan a Zdeněk Balský, kteří společně postavili parní člun „Hradec“ . Ten se stal novou turistickou atrakcí pro obyvatele i návštěvníky Hradce Králové. Roku 1999 byla na Smetanově nábřeží (znovu po 30letech) otevřena Půjčovna malých plavidel a začal provoz parní lodi. V roce 2001 začala společnost pracovat na nové parní lodi, která byla za přispění Města Hradce Králové a přátel plavby spuštěna na vodu v červenci r.2004. Jedná se o zadokolesový parník se strojním pohonem „Královna Eliška“. Téhož roku byla do provozu uvedena i "Pirátská plachetnice", o kterou je zájem hlavně mezi dětmi. Od června roku 2008 přibyla do hradecké flotily motorová loď „Smiřice“. V září 2014 byla uvedena do provozu zatím poslední loď, vrtulový parník "Primátor Ulrich", která byla postavena s přispěním Města Hradce Králové. Lodě vyplouvají z přístaviště na Smetanově nábřeží směrem na Staré město pod Bílou věž, proti proudu pak až na Plácka ke Kamennému mostu.Plavba parníkem po okolí trvá zhruba 50 minut.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Děti se o víkendu rozloučí s prázdninami, vybírat mohou z mnoha akcí

Poslední srpnový víkend bude v Hradci Králové nabitý sportovními i kulturními akcemi. Děti se mohou rozloučit s prázdninami ve velkém stylu. Na letišti se pro ně koná festival Kefír, mohou bloudit s baterkou v kukuřičném bludišti, vyrazit na sportovní odpoledne na Slezskou…
Čtěte více

Zveme: Víkend nabídne vysocké posvícení, ochutnávky vína a Nábřeží paromilů

Nadcházející víkend se v Hradci Králové ponese v duchu páry, na nábřeží budou opět vystavovat nadšenci do starých parních strojů. Bude se hrát fotbal, děti mohou závodit na kolách v Šimkových sadech na Junior Cupu, na soutoku Labe a Orlice se bude ochutnávat víno. Ve Vysoké nad…
Čtěte více

Zveme: Na Nábřeží paromilů, do Lesního divadla či na ochutnávku italské kuchyně

Co za akce nabídne poslední prázdninový víkend v Hradci Králové a okolí? Třeba komedii v Lesním divadle na Chlumu v režii Ivana Vyskočila, nebo tradiční setkání milovníků páry a starých strojů Nábřeží paromilů. Hip Hop Kemp, největší hiphopový festival ve střední a východní…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme