Štítky: | terasy |

Severní terasy jsou ve špatném stavu. Další části jsou nepřístupné

O zákazu vstupu informují cedule
O zákazu vstupu informují cedule | autor: mmhk

Další části severních teras jsou do minulého týdne nepřístupné. Nový inženýrsko-geologický průzkum ukázal, že místa nejsou bezpečná. Omezení přístupu se týká střední části nad Žižkovými sady. Průchozí však nadále zůstávají nejvyužívanější schodiště na Kavčí plácek a do Radoušovy ulice ke Klicperovu divadlu, volný průchod je i po schodech od Adalbertina k městské hudební síni.Na uzavření upozorňuje oplocení spolu s informačními tabulemi.

Nefunkčnost a špatný stav některých částí severních teras ukázal už předchozí průzkum z roku 2012. Statický posudek si tehdy město vyžádalo po březnovém náhlém sesunutí části hradby u Adalbertina. Aktuální průzkum potvrdil původní místa, která jsou ve střednědobém či dlouhodobém výhledu riziková, a zákaz vstupu v zájmu bezpečnosti veřejnosti doporučil rozšířit.

Podle odborníků byla dodnes destrukce pomalá, ale může se zvýraznit a urychlit. Většímu chátrání zdí a chodníků bránilo suché období posledních let, ale intenzivnější přísun srážek by mohl situaci zhoršit. "Město proto bude lokalitu monitorovat častěji a další odborné hodnocení plánuje už na jaro. Na problematických místech instalovaly minulý týden technické služby mobilní oplocení a umístily informační tabule zákazující vstup," uvádí mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Opravovat terasy po částech město nechce, počítá se zásadní rekonstrukcí celého prostoru severních teras spolu s obnovou Žižkových sadů. Projektovou dokumentaci k této akci budou městští radní projednávat koncem ledna. Pro rekonstrukci bude město zároveň hledat vhodné dotační tituly.

Terasy, které vznikaly po zboření městských hradeb od počátku 20. století do třicátých let, byly výrazněji rekonstruovány v sedmdesátých letech. Později ještě prošla rekonstrukcí schodiště pod Kavčím pláckem a u Adalbertina pod městskou hudební síní.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Severní terasy chátrají už roky. Povede se radnici nechat je opravit?

Stav severních teras, které jsou kolem historického centra Hradce, se zatím stále jen horší. Jejich opravy jsou opět v programu vedení města, ale budou se muset spojit s rekonstrukcí Žižkových sadů a bez dotace se neobejdou. Brzy to bude 12 let, kdy se u Adalbertina část hradeb…
Čtěte více

Kvůli stadionu se možná zastaví investice města. Počkat budou muset terasy i Benešovka

Hradec zřejmě bude muset zaplatit celou stavbu nové fotbalové arény za 568 milionů korun ze svého. Město získat až 300 milionů jako dotaci Národní sportovní agentury (NSA). Ale dotaci téměř s jistotou nezíská. Podle opozice to znamená investiční katastrofu a mluví o obrovské…
Čtěte více

Otčenáškovy terasy se dnes otevírají veřejnosti

Od dnešního dne, ted od úterý 23. března budou pro veřejnost opět otevřeny jižní terasy Karla Otčenáška poblíž centra Hradce Králové. Oblíbené místo hradecké veřejnosti bude přístupné opět od 7 do 21 hodin. Od 1. dubna se pak chystá otevření dopravního hřiště v Třebši. Pro…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme