Sešrotování Čechie se odkládá, o loď se zajímají další kupci

Jako na houpačce. Tak se v poslední době vyvíjí osud hradecké restaurační a ubytovací lodě Čechie na Smetanově nábřeží. Zprávy o možné záchraně se střídají s vyhlídkou kovošrotu. Stejně rychle se střídali i majitelé nefunkčního plavidla. Nyní se prý objevili další dva zájemci.

Čechie kotví v Hradci už 14 let. Bývalá chlouba Východního Německa ale po většinu času pouze chátrá a podle vodohospodářů může představovat závažné riziko v případě povodní. Její současný majitel David Morkus proto nedávno rozhodl o její likvidaci. Teď ji ale odložil. O Čechii mají zájem dva kupci, kteří požádali o čas na rozmyšlenou. Pokud couvnou, zbudou lodi pravděpodobně už jen dny života.
„Nechci uvádět nějaké další podrobnosti, snad jen, že o loď mají v současné době zájem dva subjekty a chtějí ještě několik dní času, aby se mohli pořádně rozmyslet,“ řekl krátce Hradeckému deníku majitel Čechie. Připustil současně, že zájemci se ozvali na základě zveřejněných informací o plánované likvidaci lodě. Všichni se snaží Čechii zachránit, podobných pokusů už ale bylo několik a zatím všechny skončily nezdarem.
Primátor města Zdeněk Fink by raději volil likvidaci. „Myslím, že pro město by to bylo zřejmě nejlepší řešení. Původní záměry s restaurací a botelem neměly úspěch a v současné době nám plavidlo působí problémy, když se zvedají hladiny řek,“ řekl Hradeckému deníku primátor Fink. Naopak Zdeněk Pešát, který loď do Hradce přivezl, je pro její zachování: „Pokud by se podařilo Čechii zachránit, tak bych byl samozřejmě moc rád. Dát ji do šrotu bych považoval za barbarský čin,“ řekl již dříve Hradeckému deníku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
27.1.2011 07:40
Honza  (Nováček)
Finku, zacni neco delat jineho a ne jen placat co placali pred Tebou Ty dedku jeden :)
29.1.2011 11:02
Diviš  (Nováček)
Čtrnáct let bylo dosta času dát loď do provozu.Bohužel se to až na malé vyjimky nepodařilo.Město by mělo dát jasný návrh do kdy uvest do provozu - případně do kdy zlikvidovat.
Nedodržení termínu pokutovat.Zak jak to vypadá dnes jsou to jen sliby a dokud se nic nestane nebude se to řešit!!
30.1.2011 17:57
Japa  (Pokročilý)
Milý Honzíčku, moje paní má na kalendáři jedno přísloví. Ty o něm asi nevíš, tak ti ho sdělím: Urážka je zbraní ubožáků. Snad jej pochopíš. Jarda
31.1.2011 06:58
Honza  (Nováček)
Mily Jarinku, dekuji a beru si to k srdci, ale nikoho neurazim, je muj nazor, placa blbosti, vzesel z volby z ktere bych blil a ze by mel vize? Mozna jen jak si zajistit kavlitni duchod, takze si prosim Jardo vygumuj ty zvasty z kalendare a nedelej rady inteligetniho borce, stejne sme vsichni v anonymite a dokud to tak bude nic nezmenis :))))))

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme